L'Audiència Nacional condemna Bárcenas a 33 anys de presó i Correa a 52

La sentència per la primera època de Gürtel certifica que el PP nacional es va finançar amb una caixa B.

L'extresorer Luis Bárcenas eixint de l'Audiència Nacional
L'extresorer Luis Bárcenas eixint de l'Audiència Nacional / Efe

L'Audiència Nacional ha condemnat l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, a 33 anys i 4 mesos de presó i a pagar una multa de 44 milions d'euros pel cas Gürtel. La sentència, que s'ha fet pública aquest dijous i aborda la primera època de la trama (1999-2005), condemna també el cap de la trama, Francisco Correa, a 51 anys i 11 mesos de presó, i Pablo Crespo, a 37 i mig. El tribunal ha decidit, en canvi, absoldre huit dels acusats, entre ells el gerent d'Orange Market, Álvaro Pérez, "el Bigotes", l'home de la trama a la Comunitat Valenciana. El tribunal condemna a 351 anys de presó 29 dels 37 acusats en el judici.

El Partit Popular, a qui l'Audiència també ha imposat una multa de 245.000 euros com a partícip a títol lucratiu durant els primers anys d'activitat de la trama, es converteix després de la resolució judicial en el primer partit polític en democràcia condemnat per corrupció a Espanya.

En la sentència, l'Audiència Nacional considera provat el finançament del PP a través d'un caixa B. Segons arreplega el veredicte, el Grup Correa i el PP van teixir "una estructura de col·laboració estable" que consistia en la prestació de "múltiples i continus serveis" relacionats amb l'organització de viatges i esdeveniments. Com argumenta el tribunal, de forma paral·lela es va crear "un autèntic i eficaç sistema de corrupció institucional" a través de mecanismes per a manipular la contractació pública central, autonòmica i local.

Altres condemnats

A més, la sentència de la Secció Segona de la Sala Penal condemna a 15 anys de presó la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias. Per a l'exalcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega, l'Audiència Nacional determina una pena de 38 anys de presó, mentre que Alberto López Viejo, exconseller de la Comunitat de Madrid durant l'etapa d'Esperanza Aguirre, ha sigut condemnat a 31 anys; i Jesús Sepúlveda, exalcalde de Pozuelo d'Alarcón, a 14.

L'Audiència Nacional multa també amb 27.857 euros l'exministra de Sanitat i exparella de Sepúlveda, Ana Mato, per considerar que s'ha beneficiat de regals, viatges i l'organització d'esdeveniments familiars, com ara aniversaris i comunions dels seus fills, per part de les empreses de Correa.

No obstant això, la sentència encara no és ferma i pot tindre recorregut judicial en el Tribunal Suprem.

Vot particular

En total, el tribunal condemna a 351 anys de presó 9 dels 37 acusats en el juí per la primera època del cas Gürtel. La sentència també inclou un vot a títol particular del magistrat Ángel Hurtado, qui ha proposat l'absolució del PP en qualitat de responsable a títol lucratiu i d’altres quatre acusats.

També et pot interessar

stats