L'OMS diu que cada dia vora de 1,6 milions de persones emmalalteixen al món per aliments en mal estat

Més de 200 malalties, des de la diarrea fins al càncer, són causades pel consum d'aliments contaminats amb bacteris, virus, paràsits o substàncies químiques

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organtizació Mundial de la Salut
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organtizació Mundial de la Salut / REUTERS / Denis Balibouse

Cada dia emmalalteixen en el món vora 1,6 milions de persones per ingerir aliments en mal estat. "Més de 200 malalties, des de la diarrea fins al càncer, són causades pel consum d'aliments contaminats amb bacteris, virus, paràsits o substàncies químiques", segons ha alertat aquest dijous el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Precisament hui se celebra el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària, que vol crear consciència sobre la importància d'una alimentació saludable.

Per a garantir aquest dret, els governs "han de vetlar" perquè els aliments complisquen les normes de seguretat, segons l'OMS. L'organisme ha transmés que fa costat als països "perquè els aliments siguen segurs" aprofitant el poder de les noves tecnologies. Entre elles, la seqüenciació dels genomes dels microbis presents en el menjar, que ajuden a identificar amb precisió on es va originar un germen i detectar a temps un brot d'origen alimentari. En aquest sentit, Tedros ha avançat que l'OMS anunciarà noves orientacions per als països sobre com utilitzar aquesta tècnica.

La falta d'electricitat, un factor clau

Un nou informe d'aquesta setmana mostra que, a tot el món, 675 milions de persones encara no tenen accés a l'electricitat, la majoria de les quals viuen a l'Àfrica subsahariana. "Mentrestant, 2.300 milions de persones a tot el món utilitzen combustibles contaminants per a cuinar, la qual cosa provoca milions de morts cada any. Això exposa les dones i els xiquets a un major risc de malalties cròniques, al mateix temps que contribueix al canvi climàtic i perpetua la desigualtat de gènere", ha explicat Tedros.

Cuinar amb combustibles sòlids com a llenya, carbó vegetal, carbó, residus de cultius i querosé suposa "una enorme càrrega sanitària" per a més d'una quarta part de la població mundial, en particular per a les poblacions més vulnerables.

Per això, l'OMS vol que els països integren la cuina neta en una planificació energètica més àmplia, millorant l'assequibilitat i ideant millors mecanismes de subministrament.

També et pot interessar

stats