L'Oficina de Violència de Gènere de València ha atés 2.095 dones i tramitat una denúncia al dia des de 2019

Bravo ha destacat que aquest projecte pioner a Espanya “s'ha convertit en un referent, gràcies als seus esperançadors resultats”

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

L'Oficina de Denúncies Especialitzada en Violència de Gènere de la Ciutat de la Justícia de València ha atés, des de la seua obertura l'abril de 2019, 2.095 dones víctimes de violència masclista, de les quals 1.268 han fet el pas de denunciar el presumpte agressor. D’aquest miler que han interposat una denúncia, 199 tenien criatures menors a càrrec seu i l’agressor havia proferit amenaces contra elles. 

A més, durant aquests tres anys d'activitat s'han expedit 884 ordes de protecció i s'ha propiciat la detenció de 88 presumptes autors de delictes de violència de gènere.

Així, segons les dades facilitades per la Generalitat en un comunicat, aquest departament està atenent dues dones al dia que estan interposant una denúncia diària. 

Si s'analitza l’evolució de la quantitat de dones ateses durant aquests tres anys, es pot veure una evolució positiva, ja que el 2021 s’ha atés 904 víctimes de violència de gènere, mentre que el 2020 se n’atengueren 545 i en 2019, 370.

Pel que fa a les xifres d’enguany, en els cent primers dies de 2022, s'ha assistit 276 dones, interposat 176 denúncies, sol·licitat 142 ordes de protecció i practicat tres detencions.

Projecte pioner i referent

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que aquest projecte pioner a Espanya “s'ha convertit en un referent gràcies als seus esperançadors resultats", i ha apuntat que la Comunitat Valenciana ha sigut "la primera comunitat a articular un servei d'atenció integral i especialitzada per a les víctimes del terrorisme masclista".

En aquest sentit, Bravo ha assenyalat que a l'Oficina "s'ha ajudat dues víctimes cada dia des de fa tres anys". Es tracta d'uns resultats “esperançadors” que els han animat a obrir dues noves oficines a la Ciutat de la Justícia de Castelló de la Plana i al Palau de Benalúa d'Alacant. Cadascun compta amb una dotació de dotze agents de la Policia de la Generalitat especialitzats en violència de gènere, a més de la resta del personal d'assistència jurídica i psicosocial.

Personal especialitzat

L'Oficina és un projecte concebut i impulsat per la Conselleria de Justícia, en col·laboració amb el Ministeri de l'Interior. Compta amb efectius del Cos Nacional de Policia especialitzats en violència de gènere, així com professionals del món de l'advocacia, la psicologia i l'assistència social amb formació específica en aquest camp.

Aquesta plantilla especialitzada atén i acompanya les dones que acudeixen a les instal·lacions durant tot el procés, en un entorn "amable i segur per a elles i els seus fills, que els anima a denunciar. D'aquesta manera, es posen en marxa tots els mecanismes de protecció als quals tenen dret", ha afirmat la consellera.

També et pot interessar

stats