L'odissea de renovar DNI o passaport a la Comunitat Valenciana: dos mesos per a aconseguir cita per l'allau de peticions

Moltes persones veuen perillar les vacances per no tindre la documentació en regla i el govern espanyol estudia un "pla de xoc" per a reduir l'espera

Les comissaries valencianes, sense cites per a renovar DNI i passaport

Renovar documents com el DNI o el passaport, indispensables per a viatjar, s'ha convertit en un verdader malson per a molts valencians i valencianes. A les portes de l'estiu i les vacances, l'allau de peticions per a concertar cita és tan elevat que el sistema, que s'articula a través de la Policia Nacional, no ofereix ja cap cita en un termini de dos mesos, segons ha pogut comprovar un equip d'À Punt NTC. 

Després de mirar les comissaries en les tres províncies, és impossible aconseguir cita prèvia al mes de juny. La primera cita disponible que apareix a la comissaria d'Alacant és el 28 de juliol. El mateix passa a la ciutat del costat, Elx. En les dependències policials de València i Castelló de la Plana, directament no queden cites. "En aquest moment aquesta unitat de documentació no té cites disponibles. Intente-ho posteriorment o seleccione un altra unitat de documentació", comunica el missatge que apareix en pantalla, que es repeteix en la majoria de comissaries del territori. Els equips d'expedició estan totalment col·lapsats per l'alta demanda de peticions.

Missatge que apareix en demanar cita a la comissaria del carrer de l'Hospital de València
Missatge que apareix en demanar cita a la comissaria del carrer de l'Hospital de València / À Punt NTC

L'única manera de tindre passaport en regla abans de juliol és buscar en les províncies limítrofes, com ara Albacete o Conca. A Tarancón (Conca) hi ha data per al pròxim dilluns, 30 de maig. Mentalitzar-se i fer quilòmetres és la solució d'emergència que hauran d'adoptar molts valencians i valencianes que han deixat per a última hora el tràmit, si volen anar-se'n de vacances amb la documentació renovada. És el cas d'una veïna de València, que va haver de desplaçar-se fins a Dénia per a no posar en perill el viatge que havia contractat. 

El problema més greu és el d'aquells que necessiten el passaport de manera urgent o es queden sense viatge i perden els diners. És el cas d'Elena i David, dos valencians que tenen en l'aire les vacances contractades. El maldecap s'està fent evident fins i tot entre els professionals del turisme. "Si arriba la data d'eixida i el client no té la documentació necessària pot ser un problema per a ell, sobretot en destinacions internacionals", adverteix Pedro Saiz, agent de viatges de Viajes Valencia. 

Pla de xoc per a reduïr l'espera

Des de la Policia Nacional asseguren que la situació respon a la saturació habitual d'aquestes dates. Però tot i això, la delegada del govern espanyol, Gloria Calero, entén que és un problema que cal solucionar i avança a À Punt NTC que estudien com posar en marxa un "pla de xoc" per a eliminar tota la llista d'espera. 

També et pot interessar

stats