L'IVA de la llum puja del 10% al 21% després de més de dos anys i mig

Només les persones en situació de vulneració greu i risc d'exclusió continuaran pagant l'impost reduït

Una factura de la llum
Una factura de la llum / Eduardo Parra (Europa Press)

A partir d'aquest divendres, 1 de març, l'IVA de l'electricitat torna a ser del 21%, una pujada marcada respecte del 10% actual i el 5% anterior. Les persones en situació de vulneració greu i risc d'exclusió, però, podran continuar beneficiant-se de la rebaixa actual sobre l'impost a la llum.

Des del començament del 2024, el govern espanyol ha començat a eliminar gradualment les rebaixes d'impostos a l'electricitat i el gas que va adoptar per a pal·liar l'increment de preus que va provocar la guerra d'Ucraïna, ja que considera que la situació ha millorat. De fet, al gener l'IVA de la llum va pujar del 5% al 10%. Amb aquesta nova pujada, l'IVA tornarà al 21%, tal com estava abans de les mesures que es van adoptar a l'estiu del 2021 per a fer front a l'escalada de preus de l'energia.

Per al 2024 està previst que l'IVA siga del 10%, encara que l'executiu estatal va introduir una excepció, que s'activa ara. Si d'ací a un mes el preu mitjà de l'electricitat se situa per davall dels 45 euros/megawatt hora (MWh), com ha passat aquest febrer (40 euros/MWh), el següent el tribut passarà a ser del 21%. Aquesta situació és reversible si es torna a superar la fita de 45 euros/MWh.

També et pot interessar

stats