L'augment de l'IVA de la llum al 10% encarirà la factura en dos euros i suposarà uns 24 euros més a l'any

El nou valor del gravamen entrarà en vigor l'1 de gener

Una factura de la llum
Una factura de la llum / Eduardo Parra (Europa Press)

L'augment de l'impost sobre el valor afegit (IVA) de l'electricitat del 5% actual al 10%, que entrarà en vigor a partir de l'1 de gener, suposarà un increment en el cost de la factura de vora dos euros més, segons els càlculs de Selectra. Prenent com a referència un habitatge que consumeix vora 190 quilowatts hora (kWh) a 0,12 euros/kWh —preu del mercat lliure—, l'increment de l'IVA anualment significaria un augment aproximat de 25 euros, ja que passaríem a pagar uns 534,29 euros anuals dels 510 inicials.

En el cas que l'IVA tornara al 21%, tal com estava abans de les mesures que es van adoptar a l'estiu del 2021 per a fer front a l'escalada de preus de l'energia, la factura de la llum costaria uns 6 euros més al mes i uns 78 euros més a l'any.

El govern ha decidit retirar de "manera gradual" la baixada d'impostos vinculada a l'electricitat i al gas natural que estaven vigents, en molts casos des de l'estiu del 2021, per a fer front a l'impacte dels preus energètics de la guerra a Ucraïna després de la invasió russa. Així ho va declarar el president de l'executiu, Pedro Sánchez.

D'aquesta manera, es retirarà gradualment la baixada de l'IVA de l'electricitat —que va caure del 21% a l'actual 5%—, de l'impost sobre la producció elèctrica —del 7% i ara suspés— i l'eliminació de l'impost especial elèctric —ara en el 0,5% i abans en un 5,1%.

Evolució dels impostos de l'electricitat

En el cas de l'electricitat, l'IVA se situarà en el 10% durant el 2024. L'impost especial estarà en el 2,5% durant el primer trimestre de l'any i en el 3,8% durant el segon, i l'impost sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica tindrà un tipus del 3,5% fins a març, i arribarà progressivament a un 5,25% fins a juny. Així ho estableix el reial decret llei per a la pròrroga de mesures temporals per a fer front a la crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna, la vigència del qual acaba el 31 de desembre.

També et pot interessar

stats