L'IPC interanual puja un 2,9% a la Comunitat Valenciana al juliol, però baixa quasi un punt respecte al juny

La pujada respecte al juny de 2020 s’ha vist reflectida principalment en l’habitatge i el transport, però on sí que han baixat els preus ha sigut en comunicacions, oci i cultura, i begudes alcohòliques i tabac 

Imatge d'arxiu de vivendes de segona ma
Imatge d'arxiu de vivendes de segona mà

L'índex de preus de consum (IPC) a la Comunitat Valenciana ha pujat un 2,9% al juliol en comparació amb el mateix mes del 2020, en línia amb el conjunt nacional (2,9%). En canvi, ha baixat un 0,9% respecte al passat mes de juny, una dècimes més que la mitjana (-0,8%), segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els principals repunts dels preus a la Comunitat Valenciana han correspost a l'habitatge i el transport en els últims dotze mesos (interanual), que es van disparar. En relació amb juliol de 2020, els preus es van encarir un 10,6% en l'habitatge i un 8,8% en el transport.

Imatge d'arxiu d'un cotxe repostant a una gasolinera
Imatge d'arxiu d'un cotxe repostant a una gasolinera

Repunt de preus en aliments, begudes, vestit i calcer

També van pujar un 1,4% els preus dels aliments i begudes no alcohòliques i un 1% el vestit i el calcer. Menys d'un punt es van incrementar els del sector altres (0,9%), ensenyament i medicina (0,8%) i hotels, cafés i restaurants (0,7%).

D'aquesta manera, només van baixar els preus de tres grups: comunicacions (-3,1%), oci i cultura (-0,5%) i begudes alcohòliques i tabac (-0,2%). En referència mensual cauen els preus del vestit, el calcer i l'habitatge. 

Per contra, en termes mensuals, la caiguda de preus ha sigut notòria, particularment en vestit i calcer (-13,7%). A més, ha caigut en habitatge (1,3%); adreç de la casa (0,8%), aliments i begudes no alcohòliques (0,3) i begudes alcohòliques i tabac (0,2).

En canvi, en hotels, cafés i restaurants han augmentat un 0,9% i en transport, un 0,8%, mentre que oci i cultura repunten un 0,7%. Enguany fins ara, s'observa una caiguda del 14,7% del preu del vestit i el calcer, enfront d'un creixement del 8,2% en transport i del 8% en habitatge.

La inflació està en nivells desconeguts 

A Espanya, l'IPC va baixar un 0,8% al juliol en relació amb el mes anterior i la seua taxa interanual es va situar en el 2,9%, dues dècimes per damunt del mes anterior i la seua taxa més elevada des de principis de 2017.

Amb aquest repunt, amb el qual l'IPC anual encadena la setena taxa positiva consecutiva, la inflació continua en nivells desconeguts des de fa quatre anys. De fet, aquesta taxa del 2,9% és la més elevada des de febrer de 2017, quan es va situar en el 3%.

A l'evolució dels preus al juliol ha contribuït, principalment, l'encariment dels serveis d'allotjament i dels aliments i el fet que els preus de la telefonia es mantingueren estables, enfront de la reculada que van experimentar en el mateix mes de 2020.

En l'altre extrem destaca el descens de preus en el grup d'habitatge, on va quedar retallada la taxa anual 1,5 punts, fins al 9,4%, per la rebaixa de l'IVA en els preus de l'electricitat. En canvi, al juliol d'enguany van augmentar els preus del gas, enfront de la reculada que van registrar en igual mes de 2020.

 

 

 

També et pot interessar

stats