Nevades, fred intens, vent i fort onatge marquen l'inici de setmana al territori valencià

El gregal prendrà força i alçarà ones de fins a tres metres, per això tota la franja costanera estarà sota l’avís groc i taronja de l'Aemet per temporal marítim

La neu ha arribat amb moderació a les comarques del nord / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 de febrer 2023 - 10:48 Actualitzat: 06 de febrer 2023 - 21:20

El temporal, batejat com Isaack, ha arribat en forma de neu, de vent i de mala mar a la Comunitat Valenciana. Aquest dilluns a la vesprada, les primeres nevades han començat a emblanquinar les comarques del nord. Els Ports, el Maestrat o l'Alcalatén han vist com s’estenia ja un mantell blanc de neu pels seus municipis, que es mantenen en avís de nivell taronja, perquè s'hi poden acumular més de 20 centímetres.

Aquest dilluns ha arribat una nova massa d'aire fred d'origen continental, que en entrar en contacte amb el Mediterrani es carrega d'humitat, i és la responsable de les precipitacions, el fred, la neu i el temporal marítim que s’espera en els pròxims dies.

Davant d'aquest escenari, el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha establit l'emergència 0 per nevades a les comarques del nord del territori valencià. Aquest nivell d’emergència suposa la mobilització de recursos per a efectuar la neteja dels vials afectats. 

Fins ara, el Consorci de Bombers ha mobilitzat tres màquines llevaneu a les zones de Barraques, Montant i Vistabella que estan netejant les carreteres. L’únic incident ressenyable s’ha registrat a Vistabella, on la Guàrdia Civil ha traslladat set xiquets des del col·legi fins als seus domicilis perquè no hagueren de tornar amb autobús per precaució. 

Pel que fa a les pluges, Aemet ha informat que, fins a les 18 hores, les precipitacions acumulades més significatives han sigut els 31,8 litres per metre quadrat recollits a Barx (Safor); a Ròtova (Safor), 31,6 l/m²; a l'Atzúbia (Marina Alta), 27,8 l/m²; a Murla (Marina Alta), 27,6 l/m2; Pinet (Vall d’Albaida), 26,2 l/m² i Alzira (Ribera Alta), 22,8 l/m².

Quant a les temperatures mínimes, la més baixa s'ha registrat a Ademús amb 5,5 graus negatius, seguida dels 4,2° baix cero de Vilafranca (els Ports), 4.0 baix cero a Xalans (la Vall d’Aiora-Cofrents), -2,3° d'Utiel i els -2.0° d'Atzeneta del Maestrat (Alt Maestrat).

L’Aemet recorda que serà una setmana freda i desagradable

Aemet recorda que aquesta setmana serà freda i desagradable, plenament hivernal, amb nuvolositat. Dimarts tornarà a ser un dia molt fred, amb màximes de 5 °C a 10 °C a l'interior i prelitoral i entre 12 °C i 15 °C al litoral. Els núvols seran els protagonistes tot el dia al centre i nord, amb algunes clarianes a les comarques d'Alacant. Pel que fa a les precipitacions, durant el matí són més probables al sud del golf de València. Ja a partir del migdia entraran noves precipitacions des del mar que afectaran les comarques centrals i especialment les del nord, amb una cota de neu que inicialment se situarà al voltant dels 700-800 metres, i que pujarà a més de 1.000 a última hora del dia. 

Tot i que entre la nit de dimarts i dimecres la cota de neu pot pujar en algunes comarques i fer que la neu passe a pluja, no ens hem de fiar perquè s'espera que torne a baixar dimecres i es produiran nevades copioses. En els municipis més elevats de l'interior es recomana extremar les precaucions i ser previsors amb elements com ara el combustible per a la calefacció o aliments, per a evitar desplaçaments.

En les comarques de l'interior nord, dimecres se situarà la cota de neu en 800 metres. Per això, en les comarques compreses entre els Ports i els Serrans es podran acumular gruixos de fins a deu centímetres al llarg del dia i l’Aemet ha apujat el nivell d’avís a taronja.

El gregal alçarà i rebolicarà la mar

A la costa la situació no serà més tranquil·la en la primera meitat de la setmana. El gregal, que es fa sentir des d'aquest dilluns, prendrà força i alçarà ones de fins a tres metres, per això tota la franja costanera estarà dimarts, i sobretot dimecres, sota l’avís groc i taronja de l'Aemet per temporal marítim.

També et pot interessar

stats