La infermeria perfusionista, la gran desconeguda de l'especialització sanitària

 Té a les mans les vides dels pacients als qui se'ls ha d'operar amb el cor en parada

Dues infermeres perfusionistes treballen en l'Hospital de La Fe / À Punt NTC

La figura de l'infermer o infermera perfusionista és una de les grans desconegudes dins de l'especialització sanitària. Tenen a les mans les vides dels pacients als qui se'ls ha d'operar amb el cor en parada. Un equip d’À Punt Notícies les ha acompanyades per a conéixer el seu paper clau al quiròfan. En el cas d’un pacient a qui li han de substituir tres vàlvules cardíaques, li han de parar el cor i connectar-lo en una màquina que fa circular la sang com si es tractara de l’òrgan vital. "Entrem en circulació extracorpòria i acabem de fer isquèmia, que és el moment en què es para el cor", explica la infermera perfusionista de l’Hospital La Fe de València María José Puig. 

Ací és quan entra en joc el treball de les infermeres perfusionistes: professionals molt especialitzades que han de controlar que la màquina que substitueix el cor del pacient funciona perfectament. "A una temperatura de quatre graus, amb el fred, per a mantindre el cor parat el temps que necessitem perquè es puga realitzar la intervenció”, afegeix Puig.

En un altre quiròfan, han parat el cor d'un xiquet de huit mesos amb una cardiopatia congènita que requereix una màquina amb un recorregut de la sang més curt i amb una cura especial per part de les perfusionistes. “Aquestes infermeres juguen un paper fonamental dins de l'àrea quirúrgica”, assegura l’infermer de la Unitat de Cures i Investigació de l’Hospital La Fe de València Álvaro Solaz. 

L'Hospital La Fe és l'únic a tot Espanya que compta amb una unitat especialitzada d'infermeria perfusionista, però falta que l'especialitat es reconega com a tal a tot Espanya. Una especialització requereix el reconeixement; si no, és molt difícil per a l'administració pública ser capaços de contractar els professionals correctament formats i els millors”, manifesta Solaz. 

Reconéixer l’especialitat a tot l'Estat permetria poder tindre una borsa de treball amb perfils acreditats de persones altament qualificades i formades com aquestes professionals valencianes.

També et pot interessar

stats