La pluja frena l’avanç de l’incendi de Venta del Moro després de cremar 1.300 hectàrees

El foc ha entrat en el parc natural però no al nucli de les Gorges del Cabriol, segons el cap del consorci de Bombers de València 

Incendi a Venta del Moro
Incendi a Venta del Moro / Twitter: @AT_Brif

L’incendi que es va iniciar diumenge a Venta del Moro (Plana d’Utiel-Requena) està sense flama i amb perímetre situat en 1.300 hectàrees, segons ha informat la consellera de Justícia Gabriela Bravo en una compareixença davant els mitjans des del post de comandament avançat.

La pluja que ha caigut en les últimes hores ha afavorit l’evolució del foc i fa que el dispositiu siga “optimista” dins de la prudència, ha explicat Bravo, perquè es tracta d’un incendi que afecta una gran massa forestal i amb una orografia molt complicada. Durant la nit, els mitjans terrestres continuaran treballant amb l’ajuda de drons que inspeccionaran el terreny per a detectar els punts calents on cal actuar abans que es revife el foc. 

Els mitjans aeris, que s’han retirat quan ha començat la tempesta, no es tornaran a incorporar hui, però estaran disponibles demà dimecres des de primera hora per si cal que es reincorporen al dispositiu.

La consellera d’Interior ha recordat també que ha demanat comparéixer davant de les Corts quan l’incendi estiga controlat “per a poder explicar tant a la cambra com a la ciutadania de tot el que ha esdevingut i com s’ha treballat”.

El foc entra en el parc natural però no al nucli de les Gorges del Cabriol

A primera hora de la vesprada, l’inspector en cap del Consorci de Bombers de València i cap de l’operatiu que treballa en l’extinció de l’incendi forestal de Venta del Moro, José Miguel Basset, ha confirmat a À Punt NTC que el foc ha arribat al parc natural de les Gorges del Cabriol. En declaracions a la televisió i preguntat per les hectàrees afectades, ha dit que és la Conselleria de Medi Ambient qui té la competència per a avaluar l'afectació.

Posteriorment, preguntada sobre si el foc ha entrat el parc natural, la consellera Bravo ha assegurat que no hi té constància d’aquesta afectació.

També en una compareixença posterior, Basset ha precisat que “el que no ha afectat és a les Gorges del Cabriol. On comença i acaba el parc és una qüestió que ha de delimitar Medi Ambient”. 

Més de 1.300 hectàrees cremades

Segons les estimacions de les autoritats, l'incendi ja ha carbonitzat 1.300 hectàrees, xifra que el converteix en el més greu de la temporada. Afortunadament, no ha calgut fer evacuacions preventives de moment, tot i que gran part del veïnat de Casas de Moya, llogaret proper, ha decidit abandonar les cases per por. 

El foc es va iniciar diumenge i, després d'estar quasi perimetrat ahir dilluns a migdia, el fort vent de ponent el va revifar. Des d'aquest moment, el dispositiu especial treballa contra el rellotge i contra l'oratge per intentar controlar-lo. Als més de 200 operatius terrestres de la Comunitat Valenciana s'han unit en la lluita contra les flames una quantitat similar d'agents de la Unitat Militar d'Emergències. També s'hi han desplaçat a la zona per a ajudar en l'extinció recursos del Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis Forestals de Castella-la Manxa, que ha mobilitzat cinc avions.

També et pot interessar

stats