Estabilitzat l'incendi d'Alzira, que ha cremat 40 hectàrees

Les 130 persones desallotjades divendres hauran d'esperar a demà, si no passa res, per a tornar a les seues cases

Imatges de dron de l'incendi d'Alzira amb imatge real i càmera tèrmica

L'incendi, declarat aquest divendres passades les 17:00 hores a la partida de la Casella d'Alzira (Ribera Alta), s'ha estabilitzat aquest dissabte a les 20:00, segons ha informat el director general d'Interior, Salva Almenar. No obstant això, les 130 persones desallotjades divendres, en la majoria de casos de segones residències, hauran d'esperar encara una nit més per a poder tornar. Serà demà diumenge, després d'una reunió a primera hora del matí quan es decidirà si la situació ja és segura i poden tornar-hi.

Almenar ha volgut agrair el treball dels equips d'extinció, un centenar d'efectius terrestres i fins a deu mitjans aeris des que va començar el foc. Ha anunciat una desescalada a partir de les pròximes hores. No obstant això, sobre el terreny es mantindran almenys 50 efectius.

Els accessos a la Murta i la Casella estaran demà tancats, segons ha anunciat l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez.

Superades les "hores crítiques"

La declaració d'estabilització arriba després d'una vesprada d'"hores crítiques" a causa del vent, la humitat i les altes temperatures, els tres factors que estan dificultant les tasques d'extinció. Tal com ha explicava este migdia Carles Rosselló, director tècnic del centre de comandament, s'esperava que aquesta vesprada la calor augmentara, baixar la humitat i el vent de ponent fora més fort, amb ratxes que poden arribar als 40 quilòmetres per hora. No obstant això, no s'ha produït cap revifada del foc, segons ha explicat Almenar.

Els mitjans d'extinció, que inclouen dos FOCA (avions del Ministeri per a la Transició Ecològica d'alta capacitat) i drons, han posat el focus durant aquest dissabte a assegurar i refrescar el perímetre i evitar revifades.

El Consorci Provincial de Bombers de València estima que s'han cremat al voltant de "40 hectàrees a les portes de la Murta". L'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, ha apuntat que la majoria d'habitatges són segones residències i, per tant, "no hi ha hagut problemes amb la reubicació dels desallotjats". El primer edil ha volgut destacar la sequera important que pateix el territori, i ha dit que cal preparar-se per al que vindrà, ja que "l'any passat per aquestes dates en la zona de la Casella van caure 500 litres per metre quadrat" i enguany "només han caigut nou".

Pel que fa a les causes, segons el director general, la previsió meteorològica no indicava que hi haguera risc d'incendi, per la qual cosa tot apunta que el factor humà es troba darrere. El foc es va originar en una zona boscosa on és habitual fer rutes a peu i en bicicleta, molt prop del paratge natural de la Murta.

També et pot interessar

stats