L'incendi de Begís trau a la llum tres projectils de la Guerra Civil sense detonar

Dos dels artefactes van ser detectats en plena extinció de l'incendi i el tercer l'han trobat aquest cap de setmana uns ciclistes que recorrien la zona cremada

Un dels dos projectils de la Guerra Civil que van trobar durant les tasques d'extinció de l'incendi de Begís
Un dels dos projectils de la Guerra Civil que van trobar durant les tasques d'extinció de l'incendi de Begís / GVA

Durant els treballs d'extinció de l'incendi forestal de Begís, els Serveis de Bombers Forestals de la Generalitat van trobar-hi tres projectils de la Guerra Civil sense detonar. Una situació habitual, sobretot a les zones de la línia de defensa XYZ -la més llarga construïda durant la Guerra Civil-, han indicat els bombers.

Dos dels artefactes van ser detectats durant l'extinció de l'incendi i el tercer l'han trobat aquest cap de setmana uns ciclistes que recorrien la zona cremada.

El cap de la Unitat de Bombers Forestals de Xèrica, José Vicente Bolumar, ha assenyalat que durant un altre incendi de Begís el 2020 "els bombers es van trobar una granada sense detonar i, quan hi va acudir la Guàrdia Civil, en va descobrir una altra més".

Davant aquesta situació perillosa, els serveis de prevenció, extinció d'incendis i salvament es plantegen diverses solucions com "les cremes prescrites en llocs on sabem que hi ha munició, la qual cosa permetrà detonar-la d'una forma controlada", ha explicat Bolumar. També ha remarcat que s'ha de fer un treball previ per a analitzar les zones ja cremades i delimitar on no hi ha hagut incendis des del final de la Guerra Civil.

Pel que fa al protocol d'actuació en la troballa d'aquests projectils, el cap de la Unitat de Bombers Forestals de Xèrica ha declarat que no s'ha de "tocar l'artefacte, sinó que cal acordonar la zona, allunyar-se'n i cridar el Servei de Desactivació d'Explosius de la Guàrdia Civil perquè procedisca a la detonació de manera controlada".

També et pot interessar

stats