L'ICO reclama els deutes i els interessos de quatre dècades a 42 damnificats de la pantanada

Es tracta de famílies que han de pagar entre 6.000 i 10.000 euros, i en molts casos els interessos superen el capital prestat

Una dona camina junt a muntons d'objectes personals trets pel veïnat a un cèntric carrer d'Alzira en una imatge del 1982
Una dona camina al costat de muntons d'objectes personals trets pel veïnat en un carrer cèntric d'Alzira en una imatge del 1982 / À Punt NTC

Quatre dècades després de la pantanada, la bretxa de la catàstrofe encara no s’ha tancat als jutjats. Queden al voltant de quaranta casos oberts als jutjats els de famílies de la Ribera que van demanar un préstec a l’Institut de Crèdit Oficial, l’ICO, per a fer front a les pèrdues que els havia comportat la catàstrofe i a les quals el banc públic els reclama no sols que tornen els diners que els va deixar, sinó els interessos generats pel deute aquestes quatre dècades. Interessos que en moltscasos superen la quantitat prestada al seu dia.

Agustín Ferrer, degà del Col·legi d’Advocats d’Alzira, explicava aquest dijous en Les notícies del matí que, en molts casos, les quantitats reclamades oscil·len entre els 6.000 i els 10.000 euros, però la major part de l’import correspon als interessos del 7% que demana l’ICO. “Els interessos superen, en molts casos, les quantitats que al seu dia els van prestar”, afirmava el lletrat.

Per a Ferrer és “sagnant” que quaranta anys després el banc públic estiga reclamant aquests interessos als quals, en molts casos, han de fer front persones d’avançada edat i amb pocs recursos. “Ahir mateix vaig estar al jutjat amb el cas d’una senyora de 86 anys, a qui l’ICO li reclama una d’aquestes quantitats, amb els interessos d’aquest temps al 7%”, apuntava el degà dels advocats d’Alzira.

En conjunt, l’ICO reclama 323.835 euros a 42 famílies de la Ribera. Al seu dia van demanar els préstecs per a cobrir els danys materials en les seues cases o negocis, però 40 anys després l’ICO creu que no solament han d’assumir aquest import, sinó també els interessos i els costos judicials acumulats des del 1982, el que suposa 450.000 euros globals.

La reclamació de l’ICO preocupa especialment en el cas de les famílies més vulnerables. Cal tindre en compte que han passat 40 anys de la pantanada, de manera que en la majoria de casos els afectats són molt majors i amb ingressos limitats, que no els han permés cancel·lar els préstecs fins ara.

Predisposició de l'lnstitut Valencià de Finances

Encara que la Conselleria va confirmar aquesta setmana que l’Institut Valencià de Finances es faria càrrec del deute d’aquells afectats amb menys recursos, Agustín Ferrer ha assegurat que aquest assumpte encara està negociant-se amb el conseller d’Economia, Arcadi España, i l’acord no està completament tancat.

“Sí que hi ha voluntat, per part de la conselleria, d’assumir el deute, però no hem concretat com es farà, estem negociant-ho”, detallava en Les notícies del matí Ferrer, qui remarcava la necessitat d’assolir un acord perquè es tracta de gent molt vulnerable.

Fonts de la conselleria apuntaven que l’Institut Valencià de Finances contactarà amb cadascuna de les famílies afectades per a analitzar cas per cas i aquesta entitat cancel·larà el deute de les famílies amb menys recursos. 

També et pot interessar

stats