L'Hospital General d'Elx, pioner en una intervenció amb cirurgia assistida amb Hugo, el robot d'última generació

Els professionals estimen que més de 200 pacients es podran beneficiar d'aquesta tecnologia cada any

L'Hospital General d'Elx, pioner en una intervenció amb cirurgia assistida amb un robot d'última generació
L'Hospital General d'Elx, pioner en una intervenció amb cirurgia assistida amb un robot d'última generació / Departament de Salut de l'Hospital General d'Elx

El Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l'Hospital General Universitari d'Elx ha fet la primera intervenció quirúrgica assistida amb un nou robot d'última generació anomenat Hugo. L'hospital il·licità es converteix en el primer centre de la Comunitat Valenciana i un dels primers en l'àmbit nacional a utilitzar aquest nou robot quirúrgic, en el qual la Conselleria de Sanitat ha invertit un total de 2.376.440 euros.

El sistema Hugo RAS és una solució de cirurgia assistida per robot dissenyada per a una “àmplia gamma” de procediments quirúrgics mínimament invasius per a les especialitats de Cirurgia General, Urologia i Ginecologia.

El robot es compon d'una plataforma modular amb quatre braços autònoms que es desplacen fàcilment d'un quiròfan a un altre, adaptant-se a diferents espais. L'equipament combina una consola des d'on opera el cirurgià, connectada als quatre braços, que disposen d'instruments articulats i tecnologies quirúrgiques avançades, i un sistema de visualització en 3D d'alta definició.

El robot, totalment controlat pel cirurgià

Mitjançant la utilització d'una palanca de control en cada mà i pedals als peus, el cirurgià controla els braços del robot i els instruments mentre roman assegut davant de la consola. El disseny obert de la consola, enfront dels antics robots amb sistema tancat, ofereix al cirurgià una visió en 3D d'alta definició del camp quirúrgic, “sense sacrificar la visualització de l'entorn del quiròfan”, de manera que es pot comunicar fàcilment amb tot el personal d'aquest.

Així, el doctor Antonio Arroyo i el seu equip del Servei de Cirurgia General de l'hospital il·licità ha dut a terme la primera intervenció utilitzant aquest modern sistema robòtic.

Més de 200 pacients beneficiats a l’any

El robot està enfocat a intervencions quirúrgiques complexes, on permetrà una millor visualització i control dels instruments en comparació amb la cirurgia laparoscòpica clàssica. Els professionals estimen que, entre totes les especialitats quirúrgiques de l'hospital, es poden beneficiar d'aquesta tecnologia més de 200 pacients a l'any.

Arroyo ha explicat que amb l'adquisició del sistema Hugo RAS, milloren l'accés dels pacients als últims avanços tecnològics, com la cirurgia assistida per robot i la intel·ligència artificial.

"Més usuaris poden beneficiar-se de la cirurgia mínimament invasiva, que suposa menys complicacions, menys dies d'hospitalització, un postoperatori millor i un retorn més ràpid a les activitats quotidianes. El sistema robòtic Hugo, que aporta la tecnologia mèdica més avançada i innovadora, ens permet treballar amb major precisió, una millor visualització i millor ergonomia”, ha detallat l'especialista.

També et pot interessar

stats