L'Hospital General de Castelló elabora un nou protocol per a atendre les lesions de bous o vaques

La publicació de cirurgia taurina cataloga les més de 500 ferides per banya de bou ateses a l'hospital en els últims vora 40 anys

Un dels milers de festejos taurins que se celebren cada any a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC
24 de juliol 2023 - 22:29

L'Hospital General de Castelló ha presentat aquest dilluns una guia clínica per a atendre pacients amb lesions provocades per bous o vaques. La publicació ha catalogat les 572 ferides per banya de bou ateses als seus quiròfans en últims vora quaranta anys i fa una avaluació integral de l'impacte de l'animal en el pacient, amb un protocol per a l'atenció des de l'arribada a urgències.

L'any 2022 es van celebrar 8.700 esdeveniments taurins a la Comunitat Valenciana, que encapçala el rànquing a Espanya. Per tant, també és el territori on més quantitat de traumatismes taurins es poden produir. Només l'any passat a l'Hospital General de Castelló van ingressar 19 persones amb ferides per banya de bou. Per això, han aprofitat aquesta experiència per a elaborar la guia i servir de referència per a altres hospitals nacionals i internacionals.

El cirurgià de l'Hospital General de Castelló i editor de la guia, Andreu Martínez, ha explicat els detalls d'aquest protocol: "Hem de considerar el pacient amb traumatisme taurí com un pacient politraumàtic i atendre'l de manera global", ha dit. "El primer objectiu serà diagnosticar i tractar les lesions que poden comprometre la vida del pacient d'una forma immediata i una vegada el pacient estiga estabilitzat repararem quirúrgicament les ferides", ha detallat.

Pel que fa al perfil del pacient, Martínez ha assenyalat que "el perfil típic del lesionat és un home d'entre 30 i 40 anys que presenta una lesió única en l'esquena, en les extremitats inferiors o en l'àrea perineal, en la part de darrere del cos, ja que l'envestida se sol produir en l'acte de la carrera".

També et pot interessar

stats