L’Hospital d’Alacant, pioner en l'ús de la IA per a personalitzar les proves de radiologia

L’avanç redueix a la meitat l'exposició dels pacients a la radiació i millora la capacitat d'anàlisi dels professionals

Una prova del servei de radiologia personalitzada / À Punt NTC

La intel·ligència artificial arriba als serveis de radiologia de l’Hospital d’Alacant. Un gran avanç que redueix a la meitat l'exposició dels pacients a la radiació i que millora la capacitat d'anàlisi dels professionals; tot eliminant, per exemple, la visió de les costelles en les imatges. El doctor Balmis d'Alacant ha sigut el pioner a tot Espanya en l'aplicació d'aquesta tecnologia digital. 

L'hospital del futur: un servei de radiologia personalitzat per a cada pacient, gràcies a la intel·ligència artificial. Una càmera zenital analitza la grandària i volum de l'usuari i trau els paràmetres exactes per a optimitzar-ne la imatge. És tan exacte, que amb un únic impacte ofereix diverses visualitzacions.  “Quan el pacient es mou ho detecta així que no es produeix cap rebuig en les proves”, explica el conseller de Sanitat, Marciano Gómez. 

A l'altra part del vidre, el radiòleg rep la imatge real del pacient. I en una mateixa imatge pot prioritzar ossos o òrgans, eliminant obstacles visuals que impedisquen detectar lesions. “Gràcies a la captació de la imatge, el radiòleg o el clínic poden detectar on hi ha una patologia”, manifesta el cap de radiologia de l’Hospital d’Alacant, Luis Concepción. 

L'exactitud de la màquina, dirigida per Bluetooth i wifi, redueix al màxim l'exposició del pacient a la radiació. A més, els professionals sanitaris reben els paràmetres ja calculats i s'estalvien haver de moure manualment l'usuari. “Amb un comandament pots moure l’equip i decidir on ha d’enfocar”, assegura la coordinadora de radiologia del centre sanitari, Raquel Pérez. 

Des de l'octubre han passat per l’hospital 1.800 pacients. Ara ja són cinc les unitats de radiologia digital instal·lades en diversos centres sanitaris, però l'objectiu és arribar a dèsset els pròxims mesos.

També et pot interessar

stats