L’Estat haurà d'indemnitzar amb 182.290 euros la viuda i els fills de Couso

El Tribunal Suprem reconeix l’omissió de protecció diplomàtica després de la defunció del càmera durant la guerra de l’Iraq

Imatge d'arxiu del càmera José Couso
Imatge d'arxiu del càmera José Couso / Europa Press

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a l'Estat a indemnitzar amb 182.290 euros la viuda i els dos fills de José Couso pels perjuís que se'ls va ocasionar per l'omissió de protecció diplomàtica després de la defunció del càmera de televisió durant la guerra de l'Iraq, en 2003 a Bagdad

En una sentència, l'alt tribunal desestima el recurs de l'Advocacia de l'Estat contra el que va dictar l'Audiència Nacional, que va reconéixer el dret que s’indemnitzara la família del càmera que va resultar mort pels trets d'un tanc nord-americà quan estava en un hotel de Bagdad el 8 d'abril de 2003.

Així, el Suprem afirma que l'Estat espanyol estava obligat a fer gestions a favor d'una investigació internacional objectiva dels fets i, en aquest cas, utilitzar els mitjans que estimara i que poguera donar com a resultat la reparació del mal ocasionat. A més, destaca que no degué callar “ni limitar-se a donar per bons els arguments donats en contra de la il·licitud del fet per l'estat que el va ocasionar".

L’alt tribunal insisteix que el que no és admissible és ometre qualsevol acció que no siga la de donar per bones les explicacions donades per l'estat que va ocasionar el mal" i afig que es degué buscar una valoració objectiva dels fets i les conseqüències procedents.

En aquest cas, el Suprem conclou que l'Estat espanyol va ometre la protecció que li va ser requerida i que estava obligat a atorgar a la família de José Couso.

També et pot interessar

stats