L’Església aclareix que “no és lícit” beneir les parelles homosexuals

Argumenta que “les benediccions sobre persones estan en relació amb els sagraments”, per això no pot beneir les unions del mateix sexe. 

Plaça de Sant Pere, a Roma, seu de l'Església catòlica, en una imatge d'arxiu
Plaça de Sant Pere, a Roma, seu de l'Església catòlica, en una imatge d'arxiu

L’Església catòlica no pot beneir les unions de persones del mateix sexe. Així ho ha manifestat a través d’una nota aclaridora que ha publicat el Vaticà aquest dilluns. "No és lícit impartir una benedicció a relacions, o a parelles fins i tot estables, que impliquen una praxi sexual fora del matrimoni (és a dir, fora de la unió indissoluble d'un home i una dona oberta, per ella mateixa, a la transmissió de la vida), com és el cas de les unions entre persones del mateix sexe", matisa per escrit l’Església en la Doctrina de la Fe.

La institució catòlica es manifestava en aquests termes després que alguns sectors eclesiàstics hagueren manifestat els seus dubtes sobre les unions de parelles homosexuals. Concretament i segons expressen des de l’Església, en "alguns ambients eclesiàstics s'estan difonent projectes i propostes de benediccions per a unions de persones del mateix sexe". 

Uns projectes que, segons l’Església, “estan motivats per una sincera voluntat d'acolliment i d'acompanyament de les persones homosexuals, a les quals es proposen camins de creixement en la fe", però que no poden convertir-se en benediccions, segons s’expressa en la nota aclaridora.

La institució eclesiàstica feia aquestes declaracions en el que es coneix com a Responsum ad dubium, és a dir, una resposta a un dubte, aprovada pel papa Francesc, l’ex Sant Ofici va respondre negativament a la pregunta de molts sacerdots: “L'Església disposa del poder per a impartir la benedicció a unions de persones del mateix sexe?”.

“L’Església rebutja tota discriminació injusta"

A pesar de la posició de l’Església, contrària a la benedicció de les parelles del mateix sexe, la Congregació per a la Doctrina de la Fe matisa que "Déu estima cada persona, com també ho fa l'Església rebutjant tota discriminació injusta".

Però, al mateix temps, aclareix que "les benediccions sobre persones estan en relació amb els sagraments”, per això argumenta que la benedicció de les unions homosexuals “no pot ser lícita, quan seria en certa manera una imitació o una analogia amb la benedicció nupcial, invocada sobre l'home i la dona que s'uneixen en el sagrament del matrimoni".

A més, l’Església afig que "no existeix cap fonament per a assimilar o establir analogies, ni tan sols remotes, entre les unions homosexuals i el designi de Déu sobre el matrimoni i la família".

L’aclariment de l’Església catòlica arriba uns mesos després que el papa Francesc avalara públicament, per primera vegada, les unions civils entre persones homosexuals. “Tenen el dret d’estar en una família. Són fills de Déu i tenen el dret a una família. Ningú ha de ser exclòs”, expressava el pontífex en un documental d’Oscar Evgeny Afineevsky.

També et pot interessar

stats