L'enginyer de Nules que opta a reformar Notre-Dame: "S'hauria de fer al més paregut al que era"

Fran Canós ha sigut un dels 50 millors projectes seleccionats per a restaurar la catedral, que va patir un incendi devastador aquest dijous fa dos anys

Macron visita la catedral de Notre Dame
Macron visita la catedral de Notre-Dame / Benoit Tessier (Efe)

El jove enginyer industrial de Nules Fran Canós va ser un dels 50 millors projectes seleccionats per la plataforma Go Architect per a restaurar la catedral de Notre-Dame de París, que va patir un incendi devastador ara fa just dos anys. I el diari britànic The Independent l’ha triat entre els deu millors projectes. Aquest dijous, en Les notícies del matí, ha recordat la tristor i la “impotència” de l’incendi que va patir el temple, el monument més visitat d’Europa. Canós considera que s'hauria de reconstruir "tan pareguda com era abans" per respecte als que la construïren i perquè és història.

La primera fase de la restauració acabarà a l'estiu. Canós ha explicat que actualment es busca la fusta de roure en arbres mil·lenaris i s’està eliminant la bastida fosa. I per més que el president francés, Emmanuel Macron, ha donat com a data el 2024 per a acabar els treballs, Canós creu que és un error donar una data. “Jo crec que tal vegada en deu o quinze anys s'hauria de fer, amb mim”, ha deixat clar.

L’enginyer ha explicat  que la seua aportació és la tecnologia, que no existia quan es va construir el temple, ja que aprofita la maquinària actual per a transformar la pedra en una harmonia. I aporta sobretot respecte al temple. “Quan tu respectes una obra, hi pots aportar alguna cosa”, ha resumit. Canós treballa en un equip d’Almeria per a enviar el projecte amb tots els detalls. Ara la plataforma Go Arquitect enviarà un informe al govern francés, que decidirà si finalment li interessa algun dels projectes. “Seria un somni poder fer-ho. Ho faria fins i tot gratis”, ha dit. “Recorde el moment en què es va cremar Notre-Dame. L'endemà vaig començar a fer esbossos”, ha conclòs.

També et pot interessar

stats