L'EMA aprova un nou medicament contra l'insomni crònic

Només es dispensarà amb recepta mèdica i a més d’allargar el temps de son del pacient, pot millorar la vida diürna

L’EMA aprova l’ús d’un nou medicament per a tractar l’insomni crònic en adults
L’EMA aprova l’ús d’un nou medicament per a tractar l’insomni crònic en adults / À Punt NTC
Rubén Moreno
22 de maig 2022 - 13:30

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha autoritzat l'ús d'un nou fàrmac contra l'insomni. Rep el nom de Quviviq, el principal component que té és el daridorexant i només pot adquirir-se amb recepta mèdica. Amb aquest fàrmac, només es tractaran les persones que pateixen insomni com a mínim durant un període de tres mesos.

Europa ha aprovat aquest medicament després que Quviviq fora avalat per dos estudis que demostren la seua eficàcia per augmentar el temps de son dels pacients i que, a més, millorarà la seua activitat durant el dia.

Emmanuel Mignot, del Centre de Recerca i Medicina del Son de Stanford, a Califòrnia, va dirigir els dos assajos, que es van fer en díhuit països i on van participar més de 900 persones adultes. En el primer, se'ls va assignar aleatòriament dosis de 50 mg d'aquest nou medicament, 25 o placebo. En el segon estudi, els participants van ser tractats amb 25 mg, 10 o placebo.

L'estudi va demostrar que el primer grup va reduir de mitjana 29 minuts el temps que passaven desperts, mentre que l'altre només ho van fer en 11 minuts. Es va arribar a la conclusió que Quviviq començava a millorar el son amb una dosi mínima de 25 mg i que les dosis de 50 mg també influïen en l'activitat diürna.

Per tot això, l'Agència Europea de Medicaments ha decidit que els beneficis són més grans que els riscos. Entre els efectes adversos més freqüents, hi ha el mal de cap i la somnolència. La resta d'efectes secundaris són considerats lleus o moderats. 

La dosis recomanada és la que es va aplicar en els estudis, 50 mg, i s'ha de prendre mitja hora abans d'anar a dormir. El tractament ha de ser al més curt possible i cal revaluar els pacients tres mesos després.

Quviviq no hauria de ser receptat a persones amb hipersensibilitat o amb narcolèpsia.

També et pot interessar

stats