L’augment de preus als supermercats redueix l’efecte de la rebaixa de l’IVA en la cistella de la compra

Les associacions de consumidors demanen més control per a assegurar que l’estalvi arriba realment a les famílies

Un treballador canvia els preus dels productes d'un supermercat / À Punt NTC

Les botigues i els supermercats han obert aquest dilluns les portes amb la rebaixa de l'IVA d'alguns aliments bàsics de la cistella de la compra. Són productes essencials, com el pa, la llet, formatge i ous, a més de les fruites, hortalisses, llegums, creïlles, arròs i cereals.

Tots són uns cèntims més barats que la setmana passada, perquè l'IVA superreduït del 4% desapareix dels productes durant sis mesos: fins al 30 de juny. Uns altres productes, com l'oli i la pasta, passen del 10 al 5%. La carn i el peix s'han quedat fora d'aquesta mesura, ja que l'IVA d'aquests productes es manté en el 10%.

Però des de les organitzacions de consumidors han alertat de pujades de preus dels dies previs, que poden deixar sense efecte una part d'aquestes rebaixes. Demanen més control per a assegurar que la rebaixa arribe realment a les famílies, tot i que es calcula que l'estalvi serà limitat. Pau Bernard, secretari general de Facua a la Comunitat Valenciana, ha assegurat que “alguns preus han incrementat a poquet a poquet, perquè ara la baixada de l'IVA no els impacte als comerços, sinó que se l'acaba quedant el distribuïdor o gran distribuïdor”.

D'altra banda, aquest canvi ha suposat un treball extra per a empresaris i informàtics. Javier Sepúlveda, director de l’empresa Family Cash del parc comercial Alban, ha explicat com l’ajust dels preus ha suposat un repte perquè hui tot estiguera a punt. "Estem parlant d'entre 2.800 i 3.000 referències" ha assegurat. A més, Sepúlveda ha garantit que al seu supermercat "cada família estalviarà cinc euros per cada cent de compra".

També et pot interessar

stats