L'Audiència de València ordena que declare com investigat el líder d'España 2000 per una concentració contra l'Islam

Admet el recurs de la Fiscalia en considerar que hi ha indicis d'un delicte d'odi per part del grup d'extrema dreta i demana que es practiquen les diligències oportunes

El líder d'España 2000 José Luis Roberto, en un moment de la concentració contra l'islam
El líder d'España 2000 José Luis Roberto, en un moment de la concentració contra l'islam / À Punt NTC
15 de juliol 2021 - 14:59

 L'Audiència Provincial ha ordenat la declaració com investigat del grup d'extrema dreta España 2000, José Luis Roberto, per la convocatòria, el passat mes de desembre a la ciutat de València, d'una concentració amb el lema 'No al Islam' en considerar que existeixen indicis de la comissió d'un possible delicte d'odi que va denunciar la Fiscalia.

El passat mes d'abril la titular del jutjat va decretar l'arxivament provisional perquè no hi va apreciar simbologia de caràcter xenòfob, violenta o racista en l'acte, que es va retransmetre a través de les xarxes socials. Ara, en una resolució feta pública aquest dijous, l'Audiència ha acceptat el recurs interposat per la Fiscalia, contrària al sobreseïment en la causa, i demana que es reactive la instrucció del cas en considerar que sí que hi ha indicis de delicte. 

En la resolució judicial, la secció cinquena de l'òrgan judicial revoca l'arxivament del jutjat per tal que es puguen practicar les diligències que reclama el Ministeri Públic per tal d'aclarir els fets. La Fiscalia, en el seu recurs, al·legava que el jutjat només havia comptat amb un informe policial per a decretar el sobreseïment de les actuacions i reclamava un informe que analitzara el perfil públic de Twitter d'Espanya 2000 per a determinar si va produir-se un delicte d'odi amb la retransmissió de la concentració convocada en la plaça dels Pinazo de València.

En aquesta línia, conclou que ha de revocar-se l'acte que va acordar l'arxivament de les actuacions i procedir-se a la pràctica de la diligència que sol·licita el ministeri públic, és a dir, que declare com investigat en el seu propi nom i com a legal representant del partit polític España 2000, José Luis Roberto, "i amb el seu resultat i amb plena llibertat de criteri, donar a les actuacions el curs que la instructora considere pertinent".

Va ser l'organització València Acull qui va denunciar davant la Fiscalia el contingut racista i xenòfob de la concentració convocada pel partit d'ultradreta, difosa massivament en xarxes socials i posteriorment penjada en el web dels organitzadors. Segons va explicar l'entitat benèfica en un comunicat, en les gravacions es veu i se sent a un grup de joves cridant "això és un acte de racisme". I "en diversos moments" se sent una veu en off i el líder d'España 2000, José Luis Roberto, cridant a "lluitar contra la invasió" dels immigrants musulmans que "suposen un perill", "una pèrdua de la nostra identitat i de la nostra seguretat", "que semblen una cinquena columna per a preparar la invasió", "semblen soldats". Roberto va remarcar en repetides ocasions que l'"islam és incompatible amb la democràcia".

“A la vista del lema de la concentració, de les pancartes i de les soflames del president d'Espanya 2000, cal entendre que, en contra del parer de la instructora, sí que hi ha, com a mínim, indicis d'actes que inciten a l'odi”, va manifestar la fiscal Susana Gisbert després de recórrer contra l'arxivament de la causa. Un posicionament que l'Audiència de València comparteix.  

També et pot interessar

stats