L'Audiència de València dona plena autonomia als magistrats per a aplicar rebaixes de penes en aplicació de la llei del ''només sí és sí''

La posició, similar a la que va aplicar l'Audiència d'Alacant, contradiu el criteri de la Fiscalia General de l'Estat

La Ciutat de la Justícia, on han declarat els dos alts càrrecs de Sanitat i l'IVAJ, aquest dimarts
La Ciutat de la Justícia de València, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'Audiència Provincial de València ha fixat un criteri sobre la llei del ''només sí és sí'', i ho ha fet en un sentit similar al que va acordar fa una setmana la d'Alacant. Confia en la lliure autonomia dels magistrats per a revisar, a petició de les parts, les sentències fermes contra els penats per delictes sexuals i per a poder imputar al reu les penes més favorables, en aplicació de la nova llei de garantia integral de la llibertat sexual, que rebaixa els màxims d'alguns tipus penals. I matisa que no només s'aplicarà a persones empresonades, sinó també a les que estan en vies d'ingrés.

Contradient el criteri de la Fiscalia General de l'Estat, la junta de magistrats de l'orde penal de l'Audiència de València considera que no és aplicable la disposició transitòria del codi penal de 1995, a què ha apel·lat el ministeri públic en absència d'una disposició específica en la norma que aclarisca què fer amb la revisió de penes. En la interpretació de la Fiscalia, si algú està complint una pena de presó en una forqueta dins dels límits de la nova norma, no correspondria revisar-la a la baixa.

Concedeix així "plenitud total" al tribunal per a la revisió de les penes de privació de llibertat "a partir del nou marc penal", fins i tot d'ofici, "quan consideren que hi ha una expectativa raonable" de rebaixa, si bé insta a escoltar totes les parts, incloses les acusacions particulars i la pública, per al possible recàlcul del temps de presó.

L'endemà que l'Audiència Provincial d'Alacant aprovara una unificació de criteris en sentit similar, va decretar la primera excarceració a la Comunitat Valenciana d'un condemnat per agressió sexual en compliment de la llei del ''només sí és sí''. Se li va imposar una pena de sis anys per violació que l’Audiència va rebaixar a quatre, i va suposar l'alliberament, en contra del criteri de la Fiscalia d'Alacant.

L’Audiència de València ha destinat un fiscal quasi exclusivament a aquesta qüestió. Ja ha estudiat quaranta sentències i només en una ha fet un informe favorable a la rebaixa de penes. Però té vint casos més damunt de la taula.

Només a Alacant s’estima que hi ha més de 200 sentències per delictes sexuals que podrien ser revisades.

També et pot interessar

stats