L'Audiència ordena investigar els amos d'una funerària per la trama dels cadàvers desarticulada a València

L'entramat criminal, desarticulat el passat mes de gener, venia cadàvers d'hospitals i residències a 1.200 euros per a estudiar-los

Cotxe fúnebre en una imatge d'arxiu
Cotxe fúnebre en una imatge d'arxiu / À Punt

La secció segona de l'Audiència Provincial de València ha ordenat al jutjat que cite a declarar en qualitat d'investigats els dos amos d'una funerària en la trama per la suposada venda de cadàvers desarticulada l'any passat a València.

La trama falsificava documentació per a poder retirar els cossos d'hospitals i residències per a vendre'ls posteriorment a universitats per a estudi per 1.200 euros cada cos.

D'esta manera, el tribunal estima el recurs del ministeri fiscal contra l'acte del jutjat que va acordar continuar amb el procediment únicament amb dos treballadors de la funerària i va deixar sobreseguda la causa contra dos responsables de la mercantil.

Així doncs, revoca la resolució judicial perquè es torne a la fase de diligències prèvies i es practique la declaració dels responsables de la funerària en qualitat d'investigats per a permetre'ls exercir convenientment el seu dret de defensa. Serà després quan el jutge deurà, atés el resultat de les declaracions, dictar un nou acte acordant el sobreseïment o, bé, la continuació pels tràmits del procediment abreujat o la pràctica de més diligències.

L'Audiència ha adoptat esta decisió, contra la qual no cap recurs, en recordar que el mateix jutge suggeria una suposada autoria material del delicte de falsedat dels amos de la funerària, "arribant a afirmar-la obertament" en un altre acte. A més, es remet al relat de fets recollits pel magistrat i a la declaració que va prestar un dels treballadors, qui va assenyalar als amos de la funerària com a participants en l'ocorregut.

La causa judicial es va obrir l'abril del 2023 en el Jutjat d'Instrucció número 1 de València per un delicte de falsedat en document privat i en document oficial amb relació als tràmits seguits pel personal d'una empresa funerària en la recollida del cadàver d'un ciutadà francés, mort el desembre del 2022, d'un hospital, i el seu posterior lliurament per a estudi a una universitat. En eixa causa estaven investigats inicialment quatre persones: dos responsables de la funerària i dos treballadors.

Després de la pràctica de diligències d'investigació per a esclarir els fets, entre elles les declaracions dels investigats, el juliol del 2023 el magistrat instructor va dictar un acte de procediment abreujat contra els dos treballadors en entendre que existien indicis suficients contra ells de l'elaboració de documents inexactes amb la finalitat d'aconseguir un lucre econòmic.

En canvi, va acordar el sobreseïment provisional de les diligències per als dos gestors de la funerària perquè no va trobar indicis delictius suficients. L'acte va ser recorregut per la Fiscalia davant de l'Audiència de València en considerar que havien de ser encausats els quatre investigats i el tribunal s'ha mostrat ara favorable a la sol·licitud.

Mesos després de destapar-se els fets, el Cos Nacional de Policia va realitzar un atestat ampliatiu a fi de prosseguir les investigacions amb relació al cas d'un altre mort i a presumptes irregularitats en incineracions de més cadàvers. Eixes perquisicions policials implicaven les quatre mateixes persones, és a dir, els dos responsables de la funerària i els dos treballadors.

D'acord amb la policia, la trama va arribar a facturar 5.040 euros a una universitat per realitzar onze incineracions de cossos, una vegada estudiats, les quals no apareixien reflectides en les factures emeses per cap de les incineradores que operaven a la ciutat.

També et pot interessar

stats