L'Audiència Nacional ordena parar exhumacions a la vall de Cuelgamuros cautelarment

La mesura va ser sol·licitada per la neta d'una dona enterrada allí, que va al·legar una vulneració al dret fonamental a la llibertat religiosa

Imatge d'arxiu de la vall de Cuelgamuros
Imatge d'arxiu de la vall de Cuelgamuros / A. Pérez Meca (Europa Press)
18 de desembre 2023 - 16:48

L'Audiència Nacional ha ordenat a Patrimoni Nacional paralitzar les exhumacions a la vall de Cuelgamuros, antic Valle de los Caídos, atenent així la mesura cautelaríssima sol·licitada per la neta d'una dona enterrada allí que va al·legar una vulneració al dret fonamental a la llibertat religiosa. El jutjat central del contenciós administratiu número 11 accepta la mesura sol·licitada per una familiar de les poques dones enterrades a la basílica, representada per l'associació Advocats Cristians, que va al·legar que els treballs d'exhumació que es duen a terme vulneren el dret fonamental a la llibertat religiosa, ja que es remouen cadàvers sense autorització dels familiars.

El jutjat dona tres dies a Patrimoni perquè faça al·legacions. Després, es dictarà acte sobre l'alçament, manteniment o modificació de la mesura adoptada, contra la qual es podrà recórrer conforme a les regles generals, segons l'acte difós per Advocats Cristians, que té data del 14 de desembre, però que ha sigut comunicat a les parts aquest dilluns. El magistrat explica que els demandants sostenen que les exhumacions es duen a terme "per via de fet" i conclou que "és de plena aplicació" l'article 136 de la llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, ja que "no s'aprecia (...) que no esdevinga la situació denunciada com a actuació en via de fet".

Per això, i "a fi de prendre coneixement d'una manera més profunda de la situació per a resoldre sobre la mesura cautelar amb caràcter definitiu i amb vigència durant la completa tramitació de l'assumpte", accepta adopta la mesura cautelaríssima "consistent a suspendre per part de Patrimoni Nacional l'execució de les inhumacions a la vall de Cuelgamuros". Aquesta mesura tindrà lloc durant els tres dies que es concedeixen a Patrimoni per a al·legar el que estime oportú. Després, es dictarà acte sobre l'alçament, manteniment o modificació de la mesura adoptada, que serà recurrible.

Després de conéixer aquest acte, Advocats Cristians ha afirmat en un comunicat que "el dret constitucional a la llibertat religiosa empara el dret a una digna sepultura". Per la seua part, el president de l'Associació per a la Defensa de la Vall, Pablo Linares, ha celebrat la decisió judicial, ja que "el dret a descansar en pau pel que fa a la dignitat no ha de ser discriminat ni ignorat, conforme a l'article 10 de la Constitució espanyola".

Sentència contra la llicència que feia possible les exhumacions

El mes de setembre un jutjat de Madrid va anul·lar l'acord de l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial (Madrid) pel qual es va concedir llicència urbanística per a les obres necessàries per a escometre les exhumacions, com demanaven els recurrents, entre els quals es troben la Fundació Francisco Franco i l'Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica.

Aquesta sentència va arribar després que a l'estiu començaren els treballs forenses per a exhumar 128 víctimes de la vall de Cuelgamuros, i va suposar un nou obstacle per al compliment de la resolució judicial que el 2016 va reconèixer el dret dels familiars dels germans Lapeña a recuperar-ne els cossos.

També et pot interessar

stats