Patrimoni Nacional avala l'exhumació de totes les víctimes del Valle de los Caídos

Un informe del CSIC confirma que els treballs es poden fer sense risc per als treballadors.

El Valle de los Caídos en una imatge d'arxiu
El Valle de los Caídos en una imatge d'arxiu

Patrimoni Nacional ha donat el vistiplau a les peticions d'exhumar les restes de 31 persones soterrades al Valle de los Caídos que havien cursat els familars. L'autorització té lloc després d'un informe favorable del CSIC, que assegura que és possible exhumar les restes de totes les persones soterrades al mausoleu franquista sense perill per als treballadors que executen l'obra.

En la pràctica, la decisió de Patrimoni Nacional i l'estudi del CSIC obrin la porta a l'exhumació de totes les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista de Cuelgamuros, que fins el 24 d'octubre jeien al costat del cadàver del dictador Francisco Franco.

30.000 persones continuen soterrades al Valle de los Caídos, un terç sense identificar. Més de 1.700 són valencianes, la majoria de les comarques del nord. Dies després de l'exhumació de Franco, el municipi de Betxí, a la Plana Alta, va reclamar recuperar els cossos de 76 veïns que havien sigut traslladades des del cementeri municipal a la basílica de Cuelgamuros per orde del dictador

Assessorament forense

En un comunicat, Patrimoni Nacional explica que les primeres actuacions, en relació als 31 expedients oberts, es duran a terme a les criptes adjacents a les capelles de la basílica de la Santa Cruz del Valle. A continuació es procedirà a l'obertura de la Capella del Sant Sepulcre, seguint per la Capella del Santíssim i finalment, per les capelles laterals de la nau de la Basílica. Prèviament, s'elaborarà un projecte d'obres sobre l'accés i el reforçament dels diferents nivells de les criptes.

L'organisme públic assegura que el procés de localització, identificació i la recuperació no afectarà la resta de les persones soterrades. Per aquest motiu, el procés rebrà l'assessorament tècnic i legal d'experts forenses per al tractament dels columbaris i un Consell Mèdic Forense que determinarà les diferents consideracions físiques, tècniques i jurídiques en cada lloc de la basílica.

També et pot interessar

stats