L'Audiència Nacional avala jutjar l'exconseller Serafín Castellano pels contractes d’extinció d’incendis

La secció tercera de la sala penal ratifica íntegrament la resolució dictada per l'instructor, Manuel García-Castellón, en el conegut com a cas del càrtel del foc, en què es demanen 21 anys de presó per al polític

Castellano, en una imatge d'arxiu
Castellano, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'Audiència Nacional ha avalat que es jutge l'exconseller i exdelegat del govern en la Comunitat Valenciana, Serafín Castellano, per formar part d'una organització criminal que presumptament es va concertar per a alterar l'adjudicació de contractes d'extinció d'incendis en el sector de la navegació aèria, segons s'ha fet públic aquest divendres.

La secció tercera de la sala penal ratifica íntegrament la resolució dictada per l'instructor, Manuel García-Castellón, en el conegut com a cas del càrtel del foc, respecte de Castellano, per a qui la Fiscalia demana 21 anys de presó.

García-Castellón va proposar jutjar Serafín Castellano i 31 persones més per formar d'una organització criminal els tripijocs de la qual es van estendre a altres comunitats i fins i tot altres països; només en la Comunitat Valenciana, on s'ha detectat un major nombre d'irregularitats, es van concertar contractes per 151.585.386,22 euros entre 1999 i 2017.

L'AN considera que els fets poden ser constitutius de delictes d'organització criminal, alteració de preus en concursos o contractació pública, suborn, falsedat documental, malversació de cabals públics, prevaricació, associació il·lícita, negociacions prohibides a funcionaris públics, tràfic d'influències i exaccions il·legals.

En el pronunciament, la sala penal considera que existeixen "indicis de criminalitat" i explica que l'acte del jutge "no manca de motivació ni hi ha indeterminació dels fets provisòriament imputats".

García-Castellón indica que "ha quedat prou acreditat que un grup de persones i entitats, que actuaven en el sector de la navegació aèria per a extinció d'incendis amb ànim de lucre i mitjançant múltiples ardits i mecanismes, s'han anat concertant per a alterar" els processos de "contractació i adjudicació pública".

Amb aquest fi, continua, "es va corrompre, mitjançant compensacions econòmiques, múltiples funcionaris i autoritats intervinents en l'adopció de decisions inherents als processos de contractació o del control i execució del contractat".

La Fiscalia acusa Castellano d'afavorir presumptament un empresari en processos d'adjudicació de contractes d'extinció d'incendis en el sector de la navegació aèria. Una actuació per la qual era premiat "en forma de caceres, munteries, hostalatges, viatges", diners en metàl·lic i fins a baguls amb pernils.

També et pot interessar

stats