Anticorrupció demana 21 anys de presó per a Serafín Castellano pel càrtel del foc

El fiscal reclama també 33 anys de presó per a l'empresari Vicente Huerta, que tenia una "intensa i corrupta" relació amb l'exdelegat del govern

L'exconseller Serafín Castellano en una imatge d'arxiu
L'exconseller Serafín Castellano en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita una pena de 21 anys de presó per a l'exdelegat del govern en la Comunitat Valenciana i exconseller de Governació i Justícia amb el PP, Serafín Castellano, pel conegut com a càrtel del foc, el tripijoc de contractes d'extinció d'incendis.

Així es desprén de l'escrit que el fiscal ha remés al jutjat central d'instrucció 6 de Madrid, encarregat d'aquesta causa, en la qual hi ha 17 acusats, entre ells l'empresari Vicente Huerta, per a qui reclama 33 anys de presó.

En concret, el ministeri públic atribueix a Serafín Castellano els delictes de falsedat en document públic, un delicte continuat de suborn, prevaricació, malversació i associació il·lícita.

D'acord amb el relat fiscal, els acusats van desenvolupar "múltiples conductes il·lícites" en el període comprés entre 1999 i, almenys, 2018, en relació amb l'activitat de contractació del sector públic en l'àmbit de la navegació aèria, fonamentalment en el de l'extinció d'incendis forestals.

Alguns acusats ho van fer en ocasió de la seua activitat com a autoritats i funcionaris públics relacionats amb els processos de contractació, com és el cas de Serafín Castellano, conseller de Justícia i Administracions Públiques entre 1999 i 2000, de Sanitat entre 2000 i 2003 i de Governació i Justícia entre 2007 i 2014.

Es va crear una "associació" de persones i empreses del sector d'extinció d'incendis que, amb pactes previs "clandestins i amb ànim de lucre", imposaven a les administracions contractants preus superiors. Dins d'aquesta operativa, Vicente Huerta va realitzar regals i obsequis en favor de Serafín Castellano, entre altres.

Sobre aquest tema, el fiscal relata que Huerta mantenia una "intensa i corrupta" relació amb Serafín Castellano. Tots dos i la família i amics de l'exconseller compartien múltiples activitats d'oci en les quals fixaven la forma de conducta perquè Huerta i les seues empreses es lucraren mitjançant la contractació pública amb l'administració regional.

Vicente Huerta, a canvi, li feia regals i pagaments a Serafín Castellano i als qui aquest, teòricament, convidava; tot costejat per l'empresari i les seues empreses. S'entenien entre ells perquè, en benefici d'Avialsa T35, s'ampliaren a costa de l'erari públic contractes mitjançant pròrrogues indegudes; s'ometé la imposició de penalitzacions per l'incompliment de les condicions imposades en aquests; s'adjudicaren i signaren contractes sense declarar-los deserts com era procedent, davant de l'incompliment de les clàusules establides en els plecs, i se satisferen indegudament quantitats importants.

A canvi de tot l'anterior, Vicente Huerta, a través de les seues societats vinculades, premiava econòmicament Castellano a través de caceres, munteries, hostalatges, viatges, material cinegètic, diners en metàl·lic i altres presents.

Castellano va intervindre dins de l'administració regional per a adoptar iniciatives, decisions i acords econòmicament beneficiosos per a Vicente Huerta i les seues societats vinculades. Va prendre nombroses decisions com a conseller en favor de l'empresari i les seues societats, i mai va desestimar cap petició formulada per aquest últim ni s'hi va abstindre, tot i la relació íntima d'amistat que tenien.

La Generalitat

L'Advocacia de la Generalitat Valenciana reclama 15 anys de presó per a Castellano, al qual atribueix delictes de prevaricació, suborn, malversació de cabals, falsedat en document públic i delicte d'organització criminal. A més de la presó, reclama multa i inhabilitacions.

Per a Vicente Huerta, aquesta acusació sol·licita 12 anys de presó per un delicte d'organització criminal, un altre d'alteració de preus en concursos públics i un delicte de suborn.

Quant a la responsabilitat civil, la Generalitat reclama una indemnització provisional de 904.407,28 euros que haurà de ser abonada de manera solidària per Castellano, Huerta i tots els acusats de l'organització o grup criminal i les empreses que en formaven part.

També et pot interessar

stats