L'Audiència Nacional admet a tràmit un recurs contra l'ampliació del port de València

En el recurs es crida l'atenció sobre el fet que es pretenga, 14 anys després de la publicació, modificar la declaració d'impacte ambiental d'un projecte presentada el 2007

Imatge d'arxiu del Port de València
Imatge d'arxiu del Port de València / Europa Press

L'Audiència Nacional ha admés a tràmit un recurs de la plataforma Ciutat-Port (una plataforma d'associacions que integra des de grups veïnals a organitzacions ecologistes) contra una resolució del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que permet a l'Autoritat Portuària decidir per si mateix si és necessària o no una nova avaluació ambiental per al projecte de l'ampliació nord.

Segons ha informat la plataforma en un comunicat, el recurs es va plantejar inicialment en la via administrativa en el Ministeri mateix "sense obtenir-ne resposta", motiu pel qual s'ha instat un recurs administratiu contra una resolució que qualifiquen "nul·la de ple dret i dictada en frau de llei".

“Pretendre operar un canvi de titularitat de competències en matèria d'avaluació ambiental amb efectes retroactius i amb absolut menyspreu de les normes que permeten a l'administració tornar sobre els seus propis actes, només pot qualificar-se com una decisió nul·la de ple dret”, afirmen portaveus de la plataforma.

En el recurs es crida l'atenció sobre el fet que "es pretenga, 14 anys després de la publicació, modificar la declaració d'impacte ambiental d'un projecte presentada el 2007 per a donar cobertura a la pretensió de l'entitat pública estatal Ports de l'Estat i del Ministeri mateix d'eludir les seues responsabilitats de direcció, coordinació i control sobre la macroampliació del port de València que impulsa l'Autoritat Portuària".

"L'Autoritat Portuària pretén adjudicar l'explotació de les noves instal·lacions a favor d'una empresa privada que seria la principal beneficiària d'unes obres que comprometen el futur del litoral sud valencià i amenacen la supervivència de la mateixa Albufera segons han denunciat repetidament nombrosos experts i acadèmics", afigen.

A parer seu, les obres d'ampliació "de les quals Ports de l'Estat i el Miteco pretenen desentendre's" vulneren les autoritzades en la DIA de 2007.

Segons el que ha decretat l'Audiència Nacional, el Ministeri disposarà ara d'un termini de vint dies per a remetre l'expedient administratiu. La comissió Ciutat-Port ha informat que, una vegada obert el procés judicial, estudiarà la possibilitat de sol·licitar a l'Audiència Nacional que suspenga l'eficàcia de la resolució ministerial recorreguda fins que hi haja sentència definitiva.

La polèmica ampliació nord del port de València pot estar adjudicada a principi de l’any que ve, segons el calendari amb què treballa l'Autoritat Portuària de València (APV). Una obra que ha enfrontat Compromís, PSPV-PSOE i Podem, socis al govern del Botànic. També ha provocat la reacció veïnal. Els veïns i veïnes dels barris marítims de València, com Natzaret i el Grau, potencialment afectats per la futura ampliació del port de València, reclamen que no es poden repetir errades del passat i han arribat a protestar al carrer contra aquesta infraestructura. 

També et pot interessar

stats