L’associació Mares solteres per elecció denuncia una discriminació en les deduccions de la declaració de la renda

La càrrega fiscal que pateixen les famílies monoparentals és entre un 10 i un 13% superior a la de les famílies tradicionals

Discriminació de les famílies monoparentals a l'hora de fer la declaració de la renda

La llei de l'IRPF no reconeix les famílies monoparentals com a model familiar, fet que suposa una discriminació per a totes les famílies amb només un progenitor o progenitora, com és el cas d’Ainhoa Navarro, mare fadrina per elecció d'una xiqueta de quatre anys.

En declaracions a À Punt notícies, ha explicat que quan va fer la declaració de la renda va preguntar per deduccions específiques per a la seua situació familiar, però no hi va trobar res. Mantindre una família amb un sol sou és molt complicat, assegura, i per això demana tindre els mateixos drets que les famílies tradicionals. 

Segons els càlculs de l'associació Mares solteres per elecció, les famílies tradicionals tenen una reducció de la quota de 3.400 euros, però per a les famílies monoparentals és només de 2.150. Aquesta és una de les diferències discriminatòries que denuncien, explica María José Terroba, advocada i representant de l’associació, però n’hi ha més.

 Es calcula que la càrrega fiscal que pateixen les famílies monoparentals és entre un 10 i un 13% superior a la de les famílies tradicionals i, a més, no tenen accés al permís del segon cònjuge, que està lliure d'impostos. 

Tenint en compte que quan la font d'ingressos d’una família és una única persona que treballa i ha de recórrer a certes despeses extres de conciliació per a poder cuidar les criatures, es troben en una situació de desavantatge respecte de les famílies tradicionals. 

L'informe amb les discriminacions que pateixen, elaborat per l'associació Mares solteres per elecció, ja està a les mans del Ministeri d'Hisenda. Esperen que serà l'espenta que necessiten per a tindre els mateixos drets que qualsevol altra família. 

També et pot interessar

stats