L’arquebisbat de València demana disculpes pel comportament del canonge assassinat
La institució eclesiàstica assegura que si es demostren els fets, traslladaran el seu pesar pel dolor que haja causat
L’arquebisbat de València ha demanat aquest dimecres disculpes pel presumpte comportament del canonge emèrit de la catedral de València, Alfonso López Benito, el cos del qual va ser trobat en el seu domicili amb signes de violència. En un comunicat que han traslladat als mitjans de comunicació aquest dimecres a la vesprada, la institució eclesiàstica ha remarcat que el secret de sumari encara no s’ha alçat, però que si els fets que s’han publicat sobre el difunt són certs, traslladen el seu pesar pel dolor que ha causat a molts, “molt directament als fidels, i especialment als membres del presbiteri”. “Manifestem el profund dolor que ens produeixen els fets narrats, que són manifestament contraris als compromisos de vida sacerdotal”, assegura el comunicat.
Amb aquesta nota de premsa, l’arquebisbat ix al pas de la informació que han publicat diversos mitjans de comunicació, que apunten al fet que el canonge, de 80 anys, podria haver mantingut relacions sexuals amb altres homes —alguns d’ells en situació de vulnerabilitat— a canvi de diners.
L’arquebisbat explica que sí que van tindre constància fa dos anys de la presència intermitent de persones a cal religiós —propietat de la institució— després que el veïnat presentara queixes verbals. Uns fets pels quals, remarquen, van amonestar el sacerdot. “Encara que en cap cas van al·ludir a fets de la naturalesa que es narren”, afegeixen. "L'arquebisbat mai va tenir coneixement d'aquests presumptes fets", remarca el comunicat.
El veïnat i l'entorn de la víctima van informar els investigadors d’aquesta presència intermitent de joves al seu domicili, una dada que va facilitar la identificació del sospitós, a qui van detindre dimecres passat.
D’altra banda, l’arquebisbat ha explicat que es va plantejar personar-se com acusació personal, però va ser el jutjat d'instrucció número 3 de València, que instrueix el cas, qui ho va rebutjar en entendre que ha de fer-ho la família directa del difunt. A més, ha afirmat que es basa en altres motius com la confiança en la justícia, “prou protegida pel ministeri fiscal”, i que els fets que trasllada la premsa “es refereixen a actes, la responsabilitat dels quals pertany personalment al mort”.