L'any passat es van fer 46 eutanàsies a la Comunitat Valenciana

La llei de l'eutanàsia va entrar en vigor fa dos anys, el 25 de juny del 2021, i durant el 2022 un total de 26 persones s'hi van acollir al nostre territori

Un goter, en arxiu
Un goter, en arxiu / À Punt NTC

L'any passat es van fer 288 eutanàsies a Espanya, el 50% de les 576 sol·licitades, contra les 75 de l'any anterior, segons l'Informe d'Avaluació Anual 2022 sobre la Prestació d'Ajuda per a Morir, del Ministeri de Sanitat. D'aquest total, 46 es van fer a la Comunitat Valenciana. Un terç de les persones sol·licitants van morir abans de resoldre's la seua sol·licitud d'eutanàsia. La llei de l'eutanàsia va entrar en vigor fa dos anys –el 25 de juny del 2021– i durant el 2022 un total de 26 persones s'hi van acollir a la Comunitat Valenciana.

Des que va entrar en vigor fins al 31 de desembre del 2022, s'han atés 749 sol·licituds de la prestació d'ajuda per a morir i 363 persones s'hi han acollit. El 2021, primer any d'aplicació de la llei de regulació de l'eutanàsia, es van registrar 173 sol·licituds, encara que Sanitat precisa que les dades de 2021 corresponen a un període de sis mesos, mentre que el 2022 corresponen als dotze mesos de l'any.

En la majoria, les persones sol·licitants tenen de seixanta a huitanta anys, amb malalties greus del sistema nerviós o de tipus cancerós i, segons l'informe, el nombre de persones que canvien d'opinió o que sol·liciten que s'ajorne la prestació és mínim. A més, un 14% dels sol·licitants es va acollir al programa de donació d'òrgans. Això es va traduir en 135 trasplantaments. Les prestacions les han fetes de manera preferent en l'àmbit de l'atenció primària i de la sanitat pública, afig.

El nombre de sol·licituds denegades va ser inferior al 20%, de les quals, després de les reclamacions corresponents davant de les CCGE, van estimar de manera favorable un terç de les denegades.

La comissió de garantia i avaluació d'eutanàsia (CGyE) de cada comunitat i ciutat autònoma és l'òrgan administratiu encarregat de verificar que es complisca el que disposa la LORE en el seu àmbit territorial, així com d'autoritzar que s'aplique la prestació d'ajuda a morir.

També et pot interessar

stats