L'any 2023 és el més sec en quaranta anys a la Comunitat Valenciana

En les dues últimes setmanes d’enguany hi haurà pocs canvis de temperatura, sense previsió de pluja

Dues joves combaten la calor amb ventalls
Dues joves combaten la calor amb ventalls / Biel Aliño (Efe)

L'any 2023 ha sigut "extremadament sec i extremadament càlid" i se situa, al costat de l'any 2022 i en "empat tècnic", com l'any més càlid des que hi ha registres a la Comunitat Valenciana i el més sec dels últims quaranta anys, des del 1983. Així ho ha posat de manifest en la roda de premsa oferida aquest dimarts per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) sobre el resum climàtic de la tardor, l'avanç del resum anual del 2023 i la predicció estacional per a l'hivern 2023-2024, en la qual han participat el delegat d'Aemet a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, el cap de la Unitat de Predicció, José Manuel López, i el responsable de Climatologia, José Ángel Núñez.

Els meteoròlegs han exposat que, amb les dades disponibles fins a aquest dimarts, 2023 i 2022 estan "pràcticament empatats" com els més càlids des que hi ha registres, dins d'una tendència en la qual la temperatura mitjana ha anat incrementant-se en els últims anys i els valors extrems de temperatura són més probables. Hi ha una diferència entre aquests dos últims anys: 2022 va ser humit i enguany es tancarà amb la qualificació de sec.

Tamayo ha fet un símil futbolístic sobre la relació entre l'augment d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i la possibilitat de registrar temperatures extremadament càlides: "Estem augmentant la grandària de la porteria gradualment i els gols són cada vegada més probables. Hi haurà anys en què no es marcaran tants gols, però la tendència és de cada vegada més golejades". Els experts han afegit que el límit d'un ascens d'1,5 °C respecte als registres preindustrials, marcat per la Cimera de París, s'ha superat ja a Europa, Espanya i la Comunitat Valenciana.

Seguint aquesta línia, per a les dues últimes setmanes de l'any i les festes nadalenques, no hi ha previsió de pluja i el cel estarà desemboirat. No s'hi espera canvis de temperatura, encara que després de la pujada dels termòmetres d'aquest dimarts, tornarà als valors previs dels últims dies. Per a aquest hivern, "sembla clar que les temperatures estaran per damunt del normal", encara que no hi ha informació que puga proporcionar una previsió sobre la pluja.

La temperatura mitjana del 2023 se situa en 16,9 °C

L'any 2023 ha tingut una temperatura mitjana de 16,9 °C en la mitjana del territori valencià. Són 1,4 °C més que la mitjana normal (15,5 °C) i, en comparació amb la sèrie de temperatura mitjana entre 1991 i 2020, és "extremadament càlid". Els meteoròlegs han destacat que la temperatura mitjana del 2023 serà probablement 1,4 graus superior a la de la mitjana climàtica normal i la precipitació un 33% inferior.

Excepte uns mesos de gener i maig normals i un febrer qualificat de molt fred, tots els altres mesos de l'any han sigut extremadament càlids o molt càlids, i el 70% dels dies hi ha hagut temperatures per damunt del normal.

L'Aemet ha destacat els registres del dia 10 d'agost, quan el vent de ponent va elevar les temperatures per damunt dels 40 °C en més del 50% del territori. Es va superar per 3,4 °C el rècord històric de temperatura màxima a l'aeroport de València, amb 46,8 °C; també a València, amb 44,5 °C, es va registrar la temperatura més alta en les diferents ubicacions que l'observatori ha tingut a la ciutat des del 1869.

Pel que fa a la precipitació acumulada el 2023 fins al 19 de desembre és de 336,1 l/m², un 33% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1991-2020 (498,6 l/m²) i qualifiquen l'any 2023 d'extremadament sec. Els responsables d’Aemet han destacat que el 95% del territori valencià ha registrat pluges per davall del normal.

També et pot interessar

stats