L'anticonceptiu masculí està cada vegada més a prop

El fàrmac, que ha obtingut resultats prometedors amb ratolins, es prendria poc abans del sexe i permet detindre durant unes hores la capacitat de moviment dels espermatozoides

Imatge d'uns espermatozoides i un òvul
Imatge d'uns espermatozoides i un òvul / SciePro (Shutterstock)

Un fàrmac anticonceptiu experimental i provat en ratolins redueix de manera ràpida i temporal la fertilitat masculina en els animals, en detenir durant unes hores la capacitat de moviment dels espermatozoides. La troballa que publica Nature Communications pot suposar un avanç en els esforços per desenvolupar una píndola anticonceptiva masculina, que podrien prendre els homes poc abans de l'activitat sexual i recuperar la fertilitat l'endemà.

L'estudi, coordinat per Jochen Buck del Weill Cornell Medicine (Estats Units), ha descobert que els inhibidors solubles d'un enzim anomenat adenilil ciclasa soluble (sAC) poden reduir la motilitat dels espermatozoides en ratolí i en humans. La sAC és un enzim essencial per a activar la capacitat dels espermatozoides de nadar i madurar, de manera que puguen viatjar pel tracte reproductor femení i fecundar un òvul.

L'equip ha dut a terme un compost, anomenat TDI-11816, que inactiva la sAC. Injectat a ratolins fa que produïsquen espermatozoides que no poden impulsar-se cap avant i impedir-ne la maduració. El compost no interferia en el comportament sexual dels animals, però la fertilitat s'eliminava en les hores següents a l'administració del fàrmac.

Una única dosi immobilitza els espermatozoides de ratolins fins a dues hores i mitja. Al cap de tres hores, alguns espermatozoides començaven a recuperar la motilitat i a les 24 hores, quasi tots havien recuperat el moviment normal. L'eficàcia anticonceptiva era del 100% en les dues primeres hores i del 91% en les tres primeres hores.

L'estudi indica que no s’han observat efectes negatius per a la salut quan aquests fàrmacs es van administrar de forma continuada durant sis setmanes. Encara que en la majoria dels experiments, el fàrmac es va administrar com a injecció, els autors també van veure que la motilitat espermàtica dels ratolins es reduïa en nivells similars després de l'administració oral.

També et pot interessar

stats