L’anticicló de les Açores creix sense parar per l’acció humana que ha canviat el nostre clima

A causa d’aquesta expansió, a la península Ibèrica augmentaran dels extrems meteorològics i ambientals

L'anticicló de les Açores creix per l'efecte de l'acció humana i això afecta el clima / À Punt NTC

La falta d’aigua i la baixa humitat en l’ambient que donen combustible als grans incendis com el que amenaça ara les Gorges del Cabriol són efectes directes del calfament global, i la situació podria empitjorar segons un estudi publicat recentment als Estats Units.

Segons aquesta investigació, l’anticicló de les Açores creix sense parar per l’acció humana, i això, a casa nostra, comporta més sequera i més pluges torrencials. L’anticicló de les Açores és una zona d’altes pressions situada al centre de l’Atlàntic Nord que a l’hivern disminueix i es desplaça, permetent l’entrada de pluges per l'oest. Però alguna cosa no va bé allà dalt segons un estudi publicat en la revista científica Nature: l’anticicló creix imparable per efecte de l’acció humana.

Això comporta que, en algunes zones de la meitat occidental de la península es reduïsquen les precipitacions i augmenten les temperatures, com està ocorrent durant els últims anys, segons explica a À Punt NTC Samuel Benier, del Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant.

Aquest anticicló s’estén des de 1850, però les veus expertes afirmen que si es compleixen les prediccions de l’estudi publicat en Nature, el desplaçament de l'anticicló permetrà l'entrada de més vent de llevant per l'est i la humitat que trasllada. Per a nosaltres això comportarà l’augment dels extrems meteorològics i ambientals, com la pluja torrencial, les sequeres prolongades i onades de fred i calor curtes, però molt potents, indica Benier. “Estem en una zona molt vulnerable, i això és el que més ens ha de preocupar”, subratlla. 

Nacions Unides qualifica els grans incendis com a crisi mundial i preveu que aquestes catàstrofes augmenten un 30 % per al 2050 i un 50 % per a final de segle a causa del calfament global.

També et pot interessar

stats