L'anestesiòleg Rafael Badenes: “La situació és extrema. Pot arribar el moment en què no puguem atendre tots els malalts”

L'hospital Clínic de València augmenta un 220% la capacitat de llits UCI.

Servei UCI d'un hospital valencià
Servei UCI d'un hospital valencià / À Punt NTC

La pressió assistencial és actualment un dels principals problemes que estan patint els hospitals valencians a causa de la pandèmia de coronavirus. De fet, per a l'anestesista de l'Hospital Clínic de València, Rafael Badenes, estem en una situació "desesperant".

Badenes ha parlat amb Les notícies del matí d'À Punt Mèdia i ha explicat que, actualment, la capacitat estructural dels llits d'UCI a l'hospital és d'un 220%, ja que han passat de tindre 28 llits en una etapa normal a 72. Per això, l'Hospital Clínic ha hagut d'utilitzar altres punts de les instal·lacions, com ara el paritori, per a posar nous punts UCI. Aquesta situació ha creat disconformitat entre alguns sectors per no utilitzar altres zones com ara despatxos.

No obstant això, Badenes ha volgut aclarir que agafar aquests espais per a muntar "pseudoUCI" ha sigut a causa que ja estan preparats estructuralment i "lamentablement" sí que ofereixen aquesta possibilitat. A més, creu que amb el ritme de contagis actuals, d'ací a uns dies serà necessari buscar més llocs.

Rafael Badenes ha explicat que ara la pressió assistencial és tan elevada que estan tractant "per prioritats" i que "la prioritat actual és tractar els pacients que estan molt malalts de Covid-19 que si no els tractem, en tres, quatre o cinc dies es moren". A més, en aquest sentit s'ha mostrat molt preocupat pel que considera una situació “d'extremíssima gravetat”, ja que, segons afirma, “si segueix aquesta tendència, podria arribar el moment en què no puguem atendre tots els malalts que ho necessiten”.

Pel que fa als recursos de personal, el metge ha explicat que en el cas del seu hospital, sí que està cobert l'assistència mèdica amb els professionals d'anestesiologia, l'especialitat més nombrosa, que s'ha pogut derivar per atendre els casos de Covid. A pesar de tot, Badenes sí que s'ha mostrat preocupat per la situació de la infermeria, ja que assegura que ja no hi ha personal per a poder tractar més malalts. "Són el col·lectiu que més s'està ressentint. Moltes vegades les dificultats per a poder expandir diferents àrees de l'hospital venen aparellades a la falta d'infermers i infermeres", ha aclarit.

En aquest sentit, el professional sanitari ha alertat de la possibilitat que en el mitjà o llarg termini comencen a aparéixer repercussions psicològiques en tot el personal sanitari, ja que, com ha explicat, "en aquest moment, estem en fase aguda i no ens assabentem".

També et pot interessar

stats