L'amistat en temps del 'm'agrada'

En la celebració del Dia Internacional de l'Amistat, ens preguntem com ha canviat el concepte amb la irrupció de les xarxes socials.

L\'amistat en temps del \'m\'agrada\'
L'amistat en temps del 'm'agrada'

400? 600? Quants amics o amigues tens en Facebook? I per què els dius amics? Diries que entren en aquesta categoria? L'amistat és, en aquests temps, un concepte difícil, que ha evolucionat i s'ha deformat a colp de m'agrada i retuits.

En els anys noranta, molt abans de l'arribada de les xarxes socials, l'antropòleg britànic Robin Dunbar va establir, després d'estudiar les relacions entre primats, que cada ésser humà pot tindre, com a màxim, 150 vincles d'amistat significatius.

Les xarxes socials han amplificat les relacions d'amistat, però les han diluïdes i han restat intensitat emocional. Amb això, diuen veus expertes, s'ha produït una espècie de trivialització del concepte, no sols en les mateixes xarxes, sinó en la quotidianeïtat del dia a dia: no hi ha vincle entre les persones i la relació no ha passat per les proves que sustenten una vertadera amistat, però la paraula que utilitzem per a definir-la és la mateixa. Un estatus que, segons apunta la sociologia, no és ni millor ni pitjor que l'anterior. És, simplement, diferent.

Ara bé, les xarxes també ens ajuden a entendre millor el mateix concepte d'amistat: una investigació de la Universitat de les Illes Balears ha desenvolupat un mapa de l'amistat basat en les xarxes socials i la geolocalització dels usuaris. Hi ha estudis que proven que, estudiant només huit amics o amigues en xarxes socials es pot determinar en un 95 per cent dels casos com és una persona, encara que no tinga cap compte en xarxes socials.

El Dia de l'Amistat

Però segurament el que importa no és quants, sinó com. Amistats no són, o no només, les persones amb les quals ixes o passes el temps, sinó les que estan amb tu de manera incondicional, les que mai fallen. Tindre amics i amigues contribueix al sentiment de pertinença i comunitat. Per això possiblement les Nacions Unides van establir el 30 de juliol com el Dia Internacional de l'Amistat, entenent que a través de l'amistat podem contribuir a fer un món millor i fomentar el bé comú. Les amistats també contribueixen al benestar psíquic i físic, i treballar amb elles augmenta la productivitat: diversos estudis demostren que tindre bones amistats al treball augmenta el nivell de satisfacció laboral i fa que t'impliques més en la faena.

També et pot interessar

stats