L’amiant, el perillós material del segle XX que encara suposa una amenaça per a la salut de molts

La societat espanyola de pneumologia diu que 130.000 persones podrien morir per inhalació d’aquest material abans del 2050

L'amiant està prohibit a Europa i cal retirar-lo amb altes mesures de seguretat / À Punt NTC

La societat espanyola de pneumologia diu que 130.000 persones podrien morir per inhalació d'amiant abans del 2050. Aquest material, que es va utilitzar a les construccions durant els anys setanta i huitanta, està relacionat amb el càncer de pulmó. El material està prohibit a Europa i cal retirar-lo amb altes mesures de seguretat.

La degradació de l'amiant és perillosa a partir dels quaranta anys de la construcció. El no friable es troba a tots els edificis, especialment a les cobertes, baixants i canaleres d'uralita. 

Després està el més complicat de retirar, el friable, que es troba en ignífugs i linòleums. “S’ha d’encapsular, treballar amb oxigen i prendre totes les mesures de seguretat”, assegura el gerent de Decersa, Óscar Morera. 

La retirada d'aquest amiant usat en terra, amb cola i uns vinils molt comuns en edificis públics, requereix una formació molt especial, com la que han fet a l'hospital d'Alcoi. Morera explica que es va crear una bambolla perquè no isquera res a l'exterior. Després es van utilitzar unes fregadores especials, “que es mengen el formigó i fan que no isca la pols”. Llavors, les partícules d'amiant són absorbides per quatre aspiradors que porta connectats.

Cedersa ja va ser la millor empresa de descontaminació d'amiant l'any 2020, i ara ha tornat a validar aquest guardó perquè són únics. “Estem treballant en projectes que ningú ha fet a Espanya”, celebra Óscar.  Exemple d’això és la retirada d'amiant en zones subaquàtiques o el fet de deixar nets els 40.000 metres quadrats de l'edifici de l'antiga Fe de València.

Una volta acabat el torn de treball, els empleats han d'entrar en la unitat de descontaminació d'amiant. S’han de llevar tota la roba de protecció individual i després d'una dutxa purificadora passen a una zona especial per a posar-se la roba de carrer i es dona per acabada la jornada de treball de quatre hores.

També et pot interessar

stats