L'ambaixadora del Marroc torna a Madrid després del gir sobre el Sàhara

La diplomàtica, Karima Benyaich, arriba un dia després que Algèria cridara a consultes el seu ambaixador a Madrid

L'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich
L'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich / Europa Press

L'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich, ha tornat aquest diumenge a Madrid quasi un any després que el seu govern la cridara a consultes, segons ha confirmat la mateixa diplomàtica.

"És un plaer tornar a treballar a Madrid i reforçar les relacions entre Espanya i el Marroc, tal com han determinat els nostres països respectius", ha assenyalat Benyaich poc després d'aterrar a Madrid.

El retorn de l'ambaixadora es produeix un dia després que Espanya anunciara el seu suport a la proposta marroquina d'autonomia per al Sàhara Occidental, per considerar-la la base "més seriosa, realista i creïble" per a la resolució del conflicte.

Benyaich s'ha mostrat "contenta i satisfeta" pel retorn al seu lloc i ha ressaltat que "les crisis només es produeixen entre els que som família, i ara és un plaer tornar a treballar a Madrid".

"S'obri una nova etapa, una nova pàgina en les relacions entre tots dos països, i serà una etapa important", ha recalcat l'ambaixadora marroquina.

No obstant això, la posició del govern estatal ha obert una fractura amb el govern algerià, que l'ha qualificada de "segona traïció històrica al poble sahrauí per part de Madrid després del funest acord de 1975".

El "canvi sobtat" de la posició de l’executiu espanyol sobre el Sàhara ha propiciat que Algèria cridara a consultes aquest dissabte el seu ambaixador a Madrid "amb efecte immediat", segons han afirmat fonts diplomàtiques.

Amb el retorn de Benyaich a Espanya es posa punt final a la crisi diplomàtica entre Espanya i el Marroc desencadenada per l'acolliment en un hospital de Logronyo del líder del Front Polisario, Brahim Gali, per a tractar-li la covid, però podria obrir-ne una de nova entre Espanya i Algèria, principal proveïdor de gas per a la península Ibèrica.

També et pot interessar

stats