L’alcaldessa de València, María José Catalá, celebra l’inici d’unes obres “transformadores” en Pérez Galdós i Giorgeta
Les dos avingudes comptaran amb paviment fonoabsorbent, “que reduirà significativament la contaminació acústica del trànsit”. També s’habilitaran tres zones amb parcs infantils i més de 6.800 metres quadrats de zones verdes amb seixanta espècies diferents

L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha celebrat este dilluns l’inici de les obres “transformadores” de remodelació de les avingudes de Pérez Galdós i Giorgeta, i ha expressat el seu desig que tinguen “el mínim impacte possible sobre la ciutadania”. A més, ha afegit que l’Ajuntament “no descarta en absolut” abordar en futures fases del projecte la desaparició del túnel.
Així s’ha pronunciat en declaracions als mitjans de comunicació després del consell d’administració de l’Autoritat Portuària, amb motiu de l’arrancada d’unes obres que compten amb un pressupost de 23,9 milions d’euros, afecten una superfície de prop de 100.000 metres quadrats i més de 2 quilòmetres longitudinals. L’actuació s’executarà en 14 mesos i per fases, amb l’objectiu de mantindre el trànsit obert allà on no hi haja obres.
L’alcaldessa ha assegurat que s’intentarà “reduir al màxim possible l’impacte” de les obres sobre els veïns i que, per eixe motiu, s’han iniciat en període estival. “Intentarem que avancen amb rapidesa i que estiguen acabades en un any aproximadament”, ha comentat.
María José Catalá ha apuntat que les obres s’han adaptat als criteris de l’actual equip de govern i “no renuncien, ni de molt, a la futura desaparició del túnel”. No obstant, ha indicat que “eixe túnel no comptava, ni de bon tros, amb el finançament ni amb els estudis necessaris per a abordar ara eixa qüestió, que no descartem en absolut i que queda per a una segona fase”. L’alcaldessa ha subratllat que sí que es reforçarà la seguretat sobre el túnel i “tota la part del col·lector”.
“La major obra urbana en més de dos dècades”
La primera fase de les obres es durà a terme en dos trams situats en els extrems oposats de la zona afectada: el comprés entre els carrers de Sant Vicent i de Jesús, i el delimitat entre el pont de Campanar i el carrer de Cartagena. En el primer d’estos trams han començat hui els treballs; en el segon, començaran dimecres.
Segons el regidor d’Urbanisme, Juan Giner, “es tracta de la major obra urbana que s’executa en més de dos dècades a la ciutat i es farà en temps rècord, en només dos anys i per fases, per a no tallar completament al trànsit les avingudes”.
Mobilitat
Urbanisme coordina esta intervenció amb la Regidoria de Mobilitat que dirigix Jesús Carbonell. Durant els treballs, el transport públic podrà circular per les dos avingudes en ambdós sentits i tots els veïns i veïnes tindran accés als seus garatges.
Pel que fa als itineraris alternatius, estan senyalitzats per tota la ciutat amb 45 cartells que informen sobre desviaments i talls de trànsit, a més d’altres elements de senyalització ubicats en l’entorn de les obres i en diversos punts urbans: portals, comerços, zones de pas de l’obra i parades de l’EMT. Estes últimes inclouen codis QR que permeten consultar en un web tota la informació actualitzada sobre l’evolució de les obres i els desviaments actius en cada moment.
Les dos avingudes comptaran amb paviment fonoabsorbent, “que reduirà significativament la contaminació acústica del trànsit”. També s’habilitaran tres zones amb parcs infantils i més de 6.800 metres quadrats de zones verdes amb seixanta espècies diferents.
A més, se substituirà l’actual carril bici per un de segregat de 2,4 quilòmetres i s’instal·laran 15 noves parades d’autobús, totes elles adaptades, repartides entre les dos voreres (8 i 7 respectivament). També s’incrementarà el nombre de passos de vianants, que passaran de 24 a 26, amb una mitjana màxima de 110 metres entre passos, i es renovarà tota la il·luminació amb 265 lluminàries, així com la semaforització i el clavegueram.