L’Albufera de València ja es veu marró fosc des de l’espai

El satèl·lit Copernicus ha registrat com ha perdut el característic color verd en els últims quatre mesos

L'Albufera de València, completament marró obscurs, vista des de l'espai
L'Albufera de València, completament marró fosc, vista des de l'espai / Copernicus

La llacuna de l'Albufera ja es veu de color marró fosc des de l’espai. Les imatges arreplegades pels satèl·lits Copernicus Sentinel-2 el 3 d'agost, el 12 d'octubre i el 26 de novembre respectivament, mostren clarament els canvis en el color de l'aigua de la llacuna del verd al marró.

Un informe tècnic suggereix que aquest procés es deu a un canvi de color de la població de fitoplàncton en el qual es produeix una disminució de la clorofil·la A (que dona a les algues el color verd) i un augment dels carotens (que els dona el color marró).

Entre els motius d'aquesta reducció de la clorofil·la, els experts creuen que podria estar l'excessiva proliferació d'algues durant els últims mesos, a causa de les altíssimes temperatures impròpies d’aquesta època de l’any; el canvi climàtic mata a poc a poc el llac del parc natural, que perd la transparència i posa en perill la supervivència de les espècies que depenen directament de la llum solar.

El parc natural de l’Albufera està registrat des del 1989 com a zona humida d'importància internacional dins de la Convenció de Ramsar, un tractat intergovernamental que ofereix protecció, conservació i un ús racional dels recursos dels aiguamolls al món. Des de sempre, aquest espai protegit s’ha caracteritzat pels vistosos colors verds. Les aigües poc profundes i les condicions ambientals, prop del Mediterrani, l’han fet mereixedora de ser escenari de pel·lícules, sèries, sessions fotogràfiques i punt turístic de referència. 

Ara, en canvi, l'aspecte s’ha deteriorat. Durant el mes d'octubre del 2023, la llacuna va començar a adquirir progressivament un color diferent: es va tornar primer lleugerament taronja i, després, d’un marró cada vegada més preocupant. 

També et pot interessar

stats