L'Ajuntament de València culpa els Erasmus dels incidents dels botellots de la platja de la Malva-rosa

Convocarà els responsables del programa de beques per a estrangers de les universitats valencianes després de detectar "un nombre important" d'aquests estudiants en els botellots

Uns operaris arreglen la teulada d'un quiosquet de la platja de la platja de la Malva-rosa sobre el què botaven els participants d'un dels botellots
Uns operaris arreglen la teulada d'un quiosquet de la platja de la platja de la Malva-rosa sobre el qual botaven els participants d'un dels botellots / Manuel Bruque (Efe)

La Policia Local de València es reunirà amb els responsables del programa Erasmus en les universitats valencianes després de detectar "un nombre important" d'estudiants estrangers en els botellots de la platja de la Malva-rosa aquest cap de setmana, el primer sense toc de queda, segons ha avançat el regidor de Seguretat Ciutadana, Aarón Cano. Les festes derivaren en desperfectes al mobiliari i alguns quiosquets, alguns dels quals també van ser saquejats. Mar i Ombra, l'empresa gestora, estima els danys en 15.000 euros.

El regidor ha assenyalat que, a més de la platja, el consum d'alcohol al carrer es va centrar a les places d'Hondures i el Cedre, en la zona universitària. La concentració massiva de joves en la primera va motivar l'evacuació de la plaça en un operatiu amb una trentena d'agents, segons ha explicat Cano, que va patrullar la ciutat la nit de dissabte amb la Policia Local.

"Entenem que els joves estan cansant d'estar tancats, com tots, però alhora pensem que això cal fer-ho d'una altra manera", ha apuntat l'alcalde de València Joan Ribó, que ha avançat que l'ajuntament treballa en un reglament nou sobre els botellots, que el regidor de Seguretat Ciutadana presentarà prompte i que mentrestant "s'intensificarà el treball perquè això [els botellots i els incidents] no torne a produir-se".

Presència policial de dilluns a diumenge

Per la seua banda, Cano ha negat que el botellot s'haja estés per la ciutat i ha circumscrit la situació d'aquest cap de setmana a la "tempesta perfecta" que va resultar de la coincidència del primer divendres i dissabte sense toc de queda, la fi de les proves de la selectivitat i el bon oratge. Segons ha explicat, el problema és similar cada any, amb l'excepció del passat 2020 per l'efecte de la pandèmia. Considera fals que s'haja "arrasat" la platja i ha circumscrit el problema a un tram concret, entre un quiosquet i una discoteca. I assegura que combatrà el problema ampliant la presència policial "de dilluns a diumenge".

L'edil de Policia també ha anunciat que convocarà la Federació de Veïns de València, la Federació Empresarial d'Hoteleria i "totes les parts implicades", com el Consell de la Joventut i les regidories d'Espai Públic i Joventut, amb l'objectiu d'"afrontar aquesta situació que no és merament policial", com reclama el PP. "Si amb el mer augment de recursos se solucionara el botellót, per què el PP no el va solucionar quan governava?", s'ha preguntat amb relació a la proposta de solució dels populars als quals acusa de mentir quan parlen d'onze zones de botellot. Un missatge que ha criticat pel mal que fa a la imatge de la ciutat.

Bravo: "És cosa dels ajuntaments"

Els botellots van entelar el retorn a la normalitat la nit del primer cap de setmana sense toc de queda a la Comunitat Valenciana. A més dels incidents de València, destaquen les actuacions de la Policia Local d'Alacant, que va desallotjar 150 persones del Postiguet i van desallotjar una desena de festes il·legals al parc de l'Ereta, i a localitats com Picassent, on s'alçaren diversos requeriments i denúncies per molèsties, desobediència i consum d'alcohol i estupefaents.

Preguntada per aquesta situació, la consellera de Justícia Gabriela Bravo ha recordat que la vigilància en la matèria és competència dels ajuntaments. Segons ha explicat en l'última reunió de seguretat amb els consistoris se'ls va instar a organitzar juntes locals de seguretat per a organitzar la vigilància. "La responsabilitat la té l'ajuntament i per tant les policies locals que en eixe marc de reunions han d'organitzar la resposta i poden comptar amb el suport d'altres forces i cossos de seguretat de l'Estat", ha explicat Bravo.

També et pot interessar

stats