L'Ajuntament de Torre-xiva, a l'Alt Millars, contracta una família d'Ucraïna perquè es quede a viure al poble
Hui fa 6 mesos des que arribaren i finalitza el programa d'acolliment per part de Mensajeros de la Paz
Valentina ja és castellonera. Ha decidit quedar-se a viure al poble amb els seus tres fills. L'Ajuntament de Torre-xiva, el poble de l'Alt Millars que la va acollir quan fugia de la guerra, l'ha contractada perquè treballe en la brigada municipal. Hui finalitza l'estada a l'alberg on residia amb la resta de cinquanta persones acollides. Ara haurà de buscar-se una vivenda pròpia i l'Ajuntament està mitjançant per a proporcionar-li un lloguer social.
L'alcalde, Esteban Salas, reconeix que l'experiència d'integració ha sigut molt positiva: "Tot el poble es va mobilitzar per a acollir-los, i van ajudar a preparar l'alberg, netejar i aconseguir els primers aliments". El principal entrebanc és l'idioma. Durant tota l'estada han estat acompanyades d'una traductora. Però la majoria no parlen espanyol. Valentina s'hi esforça. Se l'entén perfectament quan diu que està molt feliç i molt contenta de quedar-se a viure en aquest poble de muntanya. "Gente buena, pueblo bueno, todo bien". Se l'entén i es nota per l'enorme somriure que mostra. Li dic si li puc fer una foto i com és molt presumida, diu que ja me les enviarà després, que vol maquillar-se i llevar-se la roba de faena. La fotografia i el vídeo és una de les seues aficions i el seu somni. Li agradaria viure d'ella algun dia.
Torre-xiva és un dels municipis de la Comunitat Valenciana que van acollir persones que fugien de la guerra amb Rússia des del mes de març. Espanya és un dels països europeus que més sol·licituds de protecció ha tramitat, 34.000 concedides a la nostra autonomia. El procés ha sigut àgil. Només agafant les dades ja podien quedar-se a viure temporalment a Espanya i fins i tot se'ls ha respectat el carnet de conduir.
Carmen, la psicòloga de Mensajeros de la Paz que els ha acompanyat durant tot el procés, explica que al principi estaven molt espantats, sobretot els xiquets i xiquetes. A més, molts tenien els homes o fills lluitant a Ucraïna. Ara, la majoria dels xiquets i xiquetes ja estan escolaritzats. Els de Torre-xiva van a l'escola d'Argeleta, i tenen també companys refugiats que ja han passat per l'experiència.
Per a Esteban Salas, l'alcalde, és una bona notícia que es queden a viure els ucraïnesos, però no és ni de bon tros la solució al despoblament. El que volen és tindre una aula pròpia perquè la xicalla no haja d'anar-se'n a estudiar al poble del costat. Ara han adequat un local i una vivenda per a cedir-lo a alguna família que hi vulga també viure.
Potser algun dia, aquests xicotets pobles d'una de les comarques més despoblades de la Comunitat Valenciana, tinguen suficient població per a no haver de recórrer a aquestes mesures.