L’aire càlid dispararà les mínimes d'aquesta nit i deixarà un cap de setmana de ple estiu

La massa d’aire del Sàhara, de la qual no es veu la retirada, deixa matinades per damunt dels vint graus a la franja litoral i prelitoral

Imatge de l'horitzó d'Altea, amb el Puig Campana, al fons en alçar-se el sol aquest dimecres
Imatge de l'horitzó d'Altea, amb el Puigcampana al fons, en alçar-se el sol aquest dimecres / Joan Piera

Un calendari de plena tardor, però un ambient pràcticament d’estiu, amb nits tropicals incloses. És l’atípic oratge per a aquestes dates que ens està deixant aquests dies una massa d’aire càlid, procedent del Sàhara, que cobreix la Comunitat Valenciana. Aquesta calor extraordinària de mitjans d’octubre és especialment cridanera de matinada. Molts pobles de la franja litoral i prelitoral l'estan passant a més de vint graus, vora cinc graus per damunt de les mínimes habituals en aquestes dates.

De fet, Xixona deixa arrere una nit tropical, amb una mínima de 22 graus, i es convertia en un dels pobles amb la nit més càlida del territori. Altres municipis de la Ribera i la Safor es quedaven ben a prop d’aquest registre. El mercuri rondava els 21 graus a Oliva, Gandia, l’Alcúdia, Alzira o Alginet.

Més cap a l’interior, les temperatures nocturnes també eren cridaneres a mitjan octubre. A Agres i la Torre de les Maçanes no baixaven dels 20 graus. El mateix nivell assolia el termòmetre a la Pobla de Sant Miquel, el que suposa quasi triplicar la temperatura mínima que sol registrar aquest poble del Racó d’Ademús per aquesta època, quan el termòmetre sol baixar fins als set o huit graus.

La culpable d’aquestes temperatures i dels valors pràcticament estiuencs de les hores centrals del dia és la massa d’aire càlid, que també està portant pols en suspensió fins al nostre territori, i que es preveu que dispare encara més les mínimes durant la nit de dimecres a dijous.

La posició de la borrasca que està afectant l’oest de la Península ha fet que s’instal·le sobre la Comunitat Valenciana aquesta massa procedent del Sàhara i que ens farà entrar al penúltim cap de setmana d’octubre amb temperatures pròpies de l’estiu.

Per a divendres i dissabte s’esperen màximes de fins a 32 graus en les comarques centrals i l’interior i podrien no ser els únics registres cridaners dels pròxims dies, perquè ara per ara no es veu la retirada de la massa d’aire càlid de la Comunitat Valenciana. Caldrà esperar, per tant, a fer canvi d’armari. 

També et pot interessar

stats