L’aigua de l’Albufera de València recupera la transparència cinquanta anys després

L’aportació de l’aigua del Xúquer afavoreix el creixement d’un tipus de vegetació que neteja de manera natural el fons de la llacuna

Una vista del fons de l'Albufera, com a resultat de l'acció de les plantes subaquàtiques / À Punt NTC

L’aigua de l’Albufera torna a ser transparent. Feia cinquanta anys que no succeïa. El col·lapse ambiental i la contaminació que va patir des dels anys 70 la va tornar verda, sense que es poguera apreciar el fons. Però la situació ha canviat, obrint moltes esperances a la recuperació natural d’aquest ecosistema. És la conclusió d’un estudi recent de la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental, de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. 

La situació s’ha revertit en els darrers sis o set anys. Les aportacions de l’aigua del Xúquer han fet possible que des d’aleshores proliferen al fons diferents espècies de vegetació subaquàtica que netegen de manera natural el fons marí de la llacuna. A l’Albufera trobem sis espècies d’aquestes plantes marines, anomenades macròfits, de les quals el Potamogeton pectinatus, el Myriophyllum  spicatum i la Najas marina són les més abundants. I és la primera vegada que es troba presència de la Najas des de fa molts anys. Els macròfits els han trobat en 35 de les 41 quadrícules en què els investigadors han dividit el llac per a fer l’estudi. La superfície que han colonitzat aquestes plantes en els últims anys abasta una extensió de 9.470 metres quadrats. 

Bones perspectives de recuperació mediambiental

Si l’aportació d’aigua que subministra el Xúquer es manté com fins ara, les expectatives de recuperació són molt bones. Així es desprén dels indicadors que han donat els valors anuals de mesura tant dels nivells de clorofil·la presents com del nivell de transparència. “No obstant, encara es detecten zones d’empitjorament en determinades èpoques de l’any, principalment en els moments en què es redueix substancialment l’entrada de cabal de més qualitat els mesos previs a la perellonada, és a dir, setembre i octubre, i abans de la inundació dels arrossars”, o siga, març i abril, adverteix l’estudi. 

També et pot interessar

stats