L’acusen de violència de gènere i es canvia el sexe registral

Tot i que els fets ocorregueren quan era un home, ara, com a dona, demana que es modifique la tipologia del delicte

Imatge exterior dels jutjats d'Alacant
Imatge exterior dels jutjats d'Alacant / À Punt NTC

L’acusen de violència de gènere, però després de canviar el seu sexe registral ha al·legat als jutjats d’Alacant que no se li pot imputar aquest delicte com a dona. Aquesta retroactivitat no està contemplada en la llei trans estatal, però el cas ha fet que el fiscal delegat de Violència de Gènere d'Alacant s’haja dirigit a la Fiscalia del Suprem per a aclarir els dubtes que li ha generat. Cal recordar que qualsevol persona que rectifique el seu sexe mantindrà les obligacions jurídiques que tinga abans de fer-ho.

Susana Gisbert, fiscal de Violència de Gènere i delegada de Delictes d’Odi, es mostra taxativa. Si el canvi de sexe registral és vàlid, “el que s’ha comés quan era home és un delicte d’homes contra dones i aleshores es jutjarà així".

Per a exemplificar aquest principi, Gisbert estableix paral·lelismes amb els delictes que es cometen quan una persona és menor d’edat. En aquesta línia, explica que si una persona és funcionària i comet un delicte de malversació, canviar de professió no modifica com es jutgen els fets. 

La situació es fa més complexa si s'incorpora la hipòtesi que el presumpte assetjament continuara produint-se després del canvi de sexe registral. Tot i això, la fiscal remarca que “la violència domèstica i assetjar un home o una dona sempre és delicte, no cal que siga parella, tot i que si ho és, té determinades connotacions”. 

També et pot interessar

stats