L'activista Carmen Soto, la il·lustradora Viví Escrivá i Dones de la Mar, premis Isabel Ferrer 2022

El Consell concedeix aquest guardó a persones o entitats que hagen destacat en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes

La il·lustradora Viví Escribá en una imatge d'arxiu de 2021, quan va guanyar el Premi Nacional d'Il·lustració
La il·lustradora Viví Escribá, en una imatge d'arxiu de 2021, quan va guanyar el Premi Nacional d'Il·lustració / Javier Lizón (Efe)

L'activista social Carmen Soto, la il·lustradora Viví Escrivá i l'Associació Dones de la Mar (Adomar) han quedat reconegudes amb els Premis Isabel Ferrer 2022, que el Consell concedeix a persones o entitats que destaquen en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes.

El jurat d'enguany ha decidit premiar Carmen Soto per "la seua trajectòria i compromís" treballant en Amnistia Internacional des que es va crear, el 1978, i per ser "una pionera en la defensa dels drets de les dones". Carmen Soto és actualment la coordinadora de l'àrea de treball per a dones en Amnistia Internacional de la Comunitat Valenciana i membre de l'equip autonòmic de relacions institucionals.

De Viví Escrivá el jurat ha ressaltat la trajectòria "impressionant en l'àmbit de la il·lustració" i el gran treball "en el foment de la lectura entre les persones joves". Premi Nacional d'Il·lustració 2021, Escrivá ha dedicat tota la vida a la il·lustració, especialment a la infantil, amb un estil molt personal, i forma part indiscutible de la generació que en els anys setanta va marcar el rumb de l'àlbum il·lustrat a Espanya.

Per la seua banda, Adomar ha quedat premiada per la lluita i l'esforç per tal de donar "visibilitat a les dones pescadores en un sector molt difícil i masculinitzat, on treballen pescant des dels seus vaixells". L'associació la van fundar al gener del 2018 nou dones relacionades d'una manera o d'una altra amb l'àmbit pesquer, amb l'objectiu que el seu treball fora reconegut i conegut per tota la societat.

El jurat d'aquesta edició l'han format la periodista experta en temes d'igualtat Lucía Márquez Martínez, l'entrenadora de futbol Patricia Campos Doménech i la presidenta de l'Associació de Dones Gitanes Romi de València, Dolores Santiago Lizama.

Enguany l'acte institucional de lliurament dels premis serà a Potries (la Safor) dimarts que ve, 1 de març.

Dos dècades de premis i vora noranta premiades

Els Premis Isabel Ferrer són uns guardons creats per la Conselleria de Benestar Social al febrer del 1999 amb la finalitat de “reconéixer i premiar públicament aquelles persones, físiques o jurídiques, que des d'un àmbit personal, laboral, social, institucional o cultural hagen destacat per trencar els prejuís socials i culturals que impedeixen a les dones ser iguals als homes o que hagen destacat per la labor en favor de la igualtat de dones i homes”.

Els premis s’atorguen generalment a dones de manera individual, però en algunes ocasions també han premiat associacions feministes, com la Coordinadora Feminista de València, agrupacions esportives com el Club d'Atletisme València Terra i Mar i, fins i tot, entitats com el grup GAMA de la Policia Local de València, que treballa en l’atenció i prevenció de la violència de gènere.

Cada any premien almenys tres dones o entitats, tot i que en algunes edicions han sigut més. Algunes de les premiades més il·lustres han sigut Carmen Alborch, Isabel-Clara Simó, Reyes Martí, Anna Lluch i Margarita Salas, entre altres.  

El guardó rep el nom en honor d'Isabel Ferrer Giner, una noble castellonenca del segle XVIII que va contribuir a l'accés i la promoció de l'educació de les xiquetes creant la Casa de l'Ensenyament de Castelló, la primera escola d'ensenyament gratuït per a xiquetes de famílies sense recursos econòmics.

També et pot interessar

stats