De l’abric a la mànega curta: calor excepcional a partir de dissabte

Una massa d’aire càlid provinent del sud ens deixarà temperatures excepcionals aquest cap de setmana

Milers de persones caminen per la platja de la Malvarrosa, aquest cap de setmana
Centenars de persones passegen per la platja de la Malvarrosa / Ana Escobar (Efe)

Toca deixar en un racó l’anorac temporalment i vestir de mànega curta. I és que aquest cap de setmana les temperatures més fresques ens abandonen i la situació meteorològica de dissabte anirà canviant dràsticament respecte als registres d'ahir, divendres.

Iniciem el cap de setmana amb ambient anticiclònic, però sota la influència d'una borrasca de gran impacte situada a l'oest peninsular i batejada amb el nom d'Hipolito. Això farà que predomine un flux de vent del sud o sud-oest i que ens arribe una massa d'aire càlida provinent del nord d'Àfrica. A més, en superfície bufarà una mica de vent de ponent o de llebeig, la qual cosa farà pujar encara més el termòmetre.

De fet, dissabte ja començarem a notar-ne els primers efectes. Cel assolellat, amb pas de núvols des de l'interior i presència d'alguna boirina a les valls i fondalades de l'interior central. Les mínimes encara seran baixes —amb 0 °C a Villena o 5 °C a Dénia— però no tant com les de divendres, i pujaran en especial al nord, sobretot en punts de muntanya. Ens esperen uns dies amb una anomalia molt clara tant de les mínimes com de les màximes.

captura 2024 01 12 NIT JAVI TEMP DISSABTE 13
captura 2024 01 12 NIT JAVI TEMP DISSABTE 13

Els núvols que venen de l’interior començaran a guanyar terreny al cel ras que va dominar la jornada del divendres. La borrasca Hipolito ens enviarà bandes de núvols alts i mitjans que deixaran un ambient més cobert. Fins i tot podrien deixar algun ruixat dispers a l’inici de la setmana següent.

Per tant, tindrem un cap de setmana dominat per l'ambient assolellat, amb núvols de passada des de l'interior que fins i tot podrien ser abundants, i temperatures elevades per a l'època, en especial al litoral i prelitoral.

captura 2024 01 12 NIT JAVI DISSABTE
captura 2024 01 12 NIT JAVI DISSABTE

Diumenge, temperatures encara més elevades

Respecte al diumenge, parlarem de temperatures amb valors que ballaran entre els 17 °C de l’interior i els 23 °C del litoral. La setmana que ve, en moltes zones del litoral i les comarques centrals, les màximes se situaran entre els 20 °C i 25 °C. Respecte a les mínimes, que també variaran, s’espera que siguen de 14 °C a 15 °C al litoral i prelitoral, una situació prou excepcional en aquests dies.

Aquest període inusual d’altes temperatures es perllongarà a l'inici de la setmana següent, amb màximes pròximes als 25 graus en moltes localitats del litoral i el prelitoral. 

També et pot interessar

stats