Menys de l'1% dels boscos espanyols són madurs

Veus expertes destaquen aquest diumenge, Dia Mundial dels Boscos, que les formacions boscoses madures són un escut contra el canvi climàtic

Imatge d'arxiu d'un bosc europeu
Imatge d'arxiu d'un bosc europeu

A Espanya a penes queden boscos madurs, els que no han patit cap pertorbació en cent anys: tales, incendis o altres afectacions humanes o climàtiques. De fet, menys d'un 1% dels rodals (menuts reductes de boscos) poden considerar-se "madurs", una vellesa que és un escut contra el canvi climàtic. Un estudi internacional dirigit per la Comissió Europea, en què ha participat la Universitat de València, alerta que més de la meitat de la biomassa forestal d'Europa podria perdre's en poques dècades a causa del canvi climàtic.

Es considera que un bosc és madur quan es tracta d'hectàrees que han evolucionat lliurement sense molta petjada humana i lliures de fenòmens extrems, com ara huracans o incendis. Aquestes condicions els han permés unes dinàmiques de fauna i flora úniques i gaudir d'arbres vells i de mida excepcional.

"Justament aquestes qualitats són clau per a la lluita contra el canvi climàtic", destaca l’ecòleg del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i expert en boscos madurs, Jordi Vayreda, amb motiu de la celebració aquest diumenge del Dia Mundial dels Boscos.

Si bé no hi ha boscos madurs estrictament a la Península Ibèrica i, de fet, en quden molt pocs per tot Europa, els especialistes admeten que existeixen dues figures alternatives que s'hi acosten: els rodals madurs i alguns boscos singulars. Els rodals són reductes menuts que compleixen part de les característiques d'un "bosc madur".

Segons Lluís Comas, tècnic del Creaf, "hi ha alguns boscos singulars que només compleixen algunes de les propietats de maduresa, però que tenen més extensió, com per exemple una antiga devesa abandonada fa molts anys, que encara manté arbres vells i es combinen amb el nou bosc jove que va avançant". Per aixó son importants les iniciatives que fomenten la plantació d'arbres per a salvar boscos, com la iniciativa als parcs naturals de les llacunes de la Mata-Torrevella i Cortes de Pallars.

Milloria de la biodiversitat i la humitat ambiental

Vayreda assegura que els boscos madurs, "a més de suportar una alta biodiversitat, mantenen millor la humitat ambiental i resisteixen més eficaçment la sequera, l'erosió. La mateixa humitat, la fusta gruixuda, la diversitat de grandàries i formes dels arbres ajuden al fet que els incendis que arriben no siguen tan catastròfics". A més, continuen capturant diòxid de carboni de l'atmosfera.

En aquesta línia, Comas assenyala que "els boscos madurs generen grans quantitats de fusta d'arbres que han mort de vells i que són refugi i aliment de moltes espècies d'invertebrats, que representen el 99% de la biodiversitat animal del bosc".

També et pot interessar

stats