El jutjat processa Rus i set investigats més per una peça separada del cas Imelsa

És el segon processament anunciat aquesta setmana contra l'expresident de la Diputació de València.

En el centre de la imatge, l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus
En el centre de la imatge, l'expresident de la Diputació de València Alfons Rus

El titular del jutjat d'instrucció número 18 de València ha dictat interlocutòria d'incoació de procediment abreujat contra l'expresident de la Diputació de València Alfons Rus i set investigats més en el marc de la peça separada D del cas Imelsa, relativa a les presumptes irregularitats detectades en l'adjudicació i prestació d'un servei d'atenció telefònica.

Junt amb Rus, l'instructor dirigeix el procediment contra qui va ser gerent de l'empresa pública Imelsa Marcos Benavent, dos funcionaris de la Diputació, dos empresaris i l'esposa i la cunyada d'un d'ells. En canvi, acorda el sobreseïment lliure per a un investigat que ja ha mort i el sobreseïment provisional i parcial de la causa per a l'exdiputat provincial Rafael Pérez, en aquest cas perquè no consta que fora conscient del frau, entre altres raons.

És el segon processament contra Rus efectuat pel mateix jutjat (encara que per diferents instructors) en 24 hores, perquè aquest dimarts es va saber que el jutjat d'instrucció número 18 de València havia activat el procediment abreujat per a processar els 26 investigats, dins de les peces separades B i F del denominat cas Taula.

En aquesta peça separada, el magistrat considera que la instrucció practicada acredita, sense perjuí d'ulterior qualificació, la possible comissió de delictes de tràfic d'influències, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau en la contractació, falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals.

Els fets es remunten a maig de 2013, quan Imelsa, empresa pública de la Diputació de València, va adjudicar a Servimun SL el contracte per a prestar serveis a través d'un centre d'atenció multicanal (telefònica i telemàtica) als contribuents dels municipis que delegaven en la corporació provincial la gestió i recaptació tributària.

D'acord amb la informació recaptada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, l'adjudicatària va percebre d'Imelsa entre agost de 2013 i gener de 2016 un total de 930.000 euros per aquest contracte. El jutge considera que va poder existir “un propòsit deliberat d'adjudicar un contracte per a la prestació del servei no a la millor oferta, sinó a una determinada i decidida de bestreta, amb consciència tant d'afavoriment arbitrari com del risc de desviar i malgastar els recursos públics”.

Aquesta conclusió, segons la interlocutòria, es fonamenta entre altres motius en la “relació de veïnatge i amistat” entre un dels funcionaris encausats, Salvador D. I., i l'empresari José Mariano L. S., que al seu torn era l'exsogre de Marcos Benavent i tenia un “coneixement estret” d'Alfons Rus.

José Mariano L. S. va percebre uns 150.000 euros de Servimun SL a través d'una societat mercantil, Técnicas Legales Administrativas (TLA), sense activitat i administrada per la seua cunyada. El jutge considera “evident” que, si l'administrador de Servimun SL, Fernando José P. Z., va pagar tal quantitat a l'anterior és perquè “algun favor li devia” en relació amb el contracte, “molt probablement per actuar d'aconseguidor” davant de qui llavors era president de la Diputació o Salvador D. I.

També et pot interessar

stats